Stiglo ih 350.000, ali rijetki razmišljaju o dugoročnom ostanku

Autor: Mladen Miletić , 06. lipanj 2022. u 07:03
Većinu izbjeglica čine žene i djeca/Pilar Olivares

Ni sami Česi u anketama ne izražavaju preveliko oduševljenje ostanku Ukrajinaca, što samo potvrđuje slične poglede na izbjegličku krizu iz 2015.

Od početka ruske invazije već je šest milijuna Ukrajinaca izbjeglo u zemlje zapadne i srednje Europe. Neke među njima, poput Češke, nadaju se da bi radno sposobni među njima mogli pomoći u rješavanju problema nedostatka radne snage.

Češka je kao zemlja s vrlo slabim prirastom stanovništva, ali i niskim plaćama, posebno u problemu. Nezaposlenost je na rekordno niskim granama (3,3%), a masi od 250.000 nezaposlenih nudi se 360.000 poslova.

Nedostaje škola
Stoga je 350.000 novopridošlih Vlada dočekala kao veliku priliku, ali analitičari upozoravaju i da je ta brojka samo kap u moru jer radnu snagu mogu podići za svega 2%. Naime, zbog mobilizacije u Ukrajini, većinu izbjeglica čine djeca i majke, što u startu smanjuje mogućnost u odabiru posla, a dogodilo se i da su se čak i oni Ukrajinci koji su prije rata živjetli u Češkoj priključili obrani domovine.

Na dobitku su zasad hoteli i restorani, ali ni približno kao u Poljskoj gdje je čak 53% poslodavaca iz sektora ugostiteljstva zabilježilo nove radnike iz ratom pogođene zemlje. Bankarska grupacija Moneta pokušala je privući IT stručnjake, ali ispostavilo se da izbjegle zanima zapošljavanje na kraći rok jer se nadaju povratku u zemlju i prije svega smjenski rad.

Ozbiljna prepreka trajnijem ostanku u Češkoj, a samim time i prihvaćanju poslova na neodređeno vrijeme, predstavlja i činjenica da ni školski kapaciteti u zemlji ne mogu podnijeti toliki broj novih učenika, mlađih ili starijih, koji bi trebali usvojiti i češki jezik.

Ni sami Česi u anketama ne izražavaju preveliko oduševljenje ostanku Ukrajinaca, što samo potvrđuje slične poglede na izbjegličku krizu iz 2015.

Sanjaju ‘Marshallov plan’
Daniel Munich iz Centra za ekonomski istraživanja upozorava: “Ne osiguraju li se tim ljudima posao i školovanje, riskiramo potencijalne probleme s kriminalom”.

A to bi samo dodatno odbilo Čehe od ideje integracije ukrajinskih izbjeglica u svoje društvo. Problem je i što bi prema istraživanju Češke gospodarske komore brojni Ukrajinci koji već duže žive u zemlji i kvalificirani su i vrijedni radnici, bili spremni u slučaju nekakvog “Marshallovog plana” za Ukrajinu poslije rata bili spremni vratiti se u rodnu zemlju.

Komentirajte prvi

New Report

Close