Burza ‘otključala’ Musku plaću od gotovo 700 milijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 05. svibanj 2020. u 22:00
Elon Musk, izvršni direktor Tesle ne dobiva redovnu plaću ili bonuse u gotovini za svoj rad/Reuters

Proizvođač električnih automobila uspio je u ponedjeljak zadržati šestomjesečni prosjek kapitalizacije iznad 100 milijardi dolara.

Elon Musk, prvi čovjek američkog proizvođača automobila Tesla, dočekao je ispunjenje prvog preduvjeta za isplatu svoje plaće od gotovo 700 milijuna dolara.

Kako piše Reuters, vrijednost Teslinih dionica u ponedjeljak je skočila 8 posto čime je tržišna vrijednost kompanije dosegla 141,1 milijardu dolara. No, za Muska je mnogo važniji podatak da je šestomjesečni prosjek tržišne kapitalizacije time iznosi 100,2 milijarde dolara, pokazuju izračuni na temelju podataka Refinitiva.

Dva uvjeta već ostvarena

Polugodišnji prosjek vrijednosti kompanije od najmanje 100 milijardi dolara treći je i posljednji uvjet za „otključavanje“ prve od 12 tranši opcija na kupnju dionica Tesle koje je kompanija predstavila prije dvije godine u sklopu programa nagrađivanja svog prvog čovjeka.

Druga dva preduvjeta – realizacija cilja rasta te jednomjesečni prosjek tržišne kapitalizacije od 100 milijardi dolara – već su ostvareni. Podsjetimo, svaka tranša daje Musku pravo na kupnju 1,69 milijuna dionica po cijeni od 350,02 dolara. S obzirom da je trenutna cijena na burzi 761,19 dolara, teoretski Musk može ostvariti dobit na razlici u cijeni od 694 milijuna dolara ako odluči odmah prodati dionice.

141,1

milijardu dolara dosegla je tržišna kapitalizacija Tesle nakon što je cijena skočila 8 posto

Osim što je izvršni direktor Tesle, Musk je većinski dioničar i šef tvrtke za svemirske letove SpaceX. Za svoj rad taj milijarder ne dobiva redovitu plaću ili bonuse u gotovini, već samo opcije čija dodjela ovisi o kretanju burzovne vrijednosti Tesle i ostvarenju zadanih ciljeva rasta prihoda i dobiti. Ako se stvari i ubuduće budu povoljno odvijale, nagrada koju će Musk dobiti otključavanjem svih 12 tranši nadmašit će zaradu bilo kojeg drugog čelnika američke kompanije u povijesti.

Naime, kada je Tesla 2018. predstavio program Muskovog nagrađivanja, objavio je kako bi Musk u teoriji mogao dobiti 55,8 milijardi dolara ako u međuvremenu dodatne dionice ne budu izdane, što bi „razvodnilo“ udjele dioničara. No, kompanija je u ove dvije godine izdala nove dionice kako bi nagradila zaposlenike, a prošle godine prikupila je 2,7 milijardi dolara izdavanjem dionica i konvertibilnih obveznica.

Novi izračun pokazuje kako bi Musk mogao zaraditi 50 milijardi dolara ostvarenjem preduvjeta za dodjelu svih 12 tranši. U tom bi slučaju tržišna kapitalizacija Tesle trebala dosegnuti 650 milijardi dolara.

Kontroverzna objava

Zanimljivo je da je Musk uspio dohvatiti prvu tranšu iako si je prije nekoliko dana praktički „pucao u nogu“ novom kontroverznom objavom na Twitteru. „Cijena Tesline dionice je previsoko, po mom mišljenju“, napisao je Musk prošloga petka malo poslije 11 sati prijepodne.

Do tada se Teslom trgovalo po 760 dolara, a po objavi tvita potonula je na 700 dolara. Do podneva minus je iznosio 8 posto. Inače, taj tvit je bio jedan u nizu Muskovih kaotičnih promišljanja toga dana kako prodaje svu fizičku imovinu, zatim da se njegova djevojka ljuti na njega, a potom je zatražio povratak slobode Amerikancima, što je vjerojatno povezano s njegovim prosvjedovanjem protiv uvedenih mjera izolacije zbog koronavirusa.

Podsjetimo, Musk je prije dvije godine imao problema s financijskim regulatorom Komisijom za burze i vrijednosnice (SEC) nakon što je prvo na Twitteru objavio da će povući Tesline dionice iz burzovnog uvrštenja, a potom to zanijekao.

U listopadu 2018. postigao je nagodbu sa SEC-om koja među ostalim uključuje da sve javne objave koje mogu utjecati na cijenu dionice prođu proces odobrenja. John Coffee, profesor korporativnog prava na sveučilištu Columbia, smatra kako Musk neće imati problema zbog ovog posljednjeg tvita o previsokoj cijeni dionice.

Kao prvo, objava jednostavno odražava Muskovo osobno mišljenje. „Štoviše, prilično je rijetko da izvršni direktor neke kompanije priznaje da je cijena dionica previsoka i takve procjene trebale bi biti ohrabrujuće“, dodaje Coffee za CNN.

Komentirajte prvi

New Report

Close