Buffet prodao dionice Applea i zbunio investitore: Što je sljedeći potez?

Autor: Poslovni.hr , 15. veljača 2024. u 13:42
Foto: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL

I dalje posjeduje više od 905 milijuna dionica u vrijednosti od oko 174 milijarde dolara.

Berkshire Hathaway u srijedu je priopćio da je smanjio svoj ogroman udio u Appleu i natjerao investitore da nagađaju što bi mogla biti velika nova investicija Warren Buffetta, piše Investitor.me.

U regulatornoj dokumentaciji koja prijavljuje dionice na američkoj burzi krajem 2023, Berkshire je rekao da je prodao 10 milijuna Appleovih dionica u četvrtom tromjesečju, ali i dalje posjeduje više od 905 milijuna dionica u vrijednosti od oko 174 milijarde dolara.

Iako je Buffet pokretao Berkshireovu investiciju u Apple, prodaju dionica u proizvođaču iPhonea mogao je izvršiti jedan od njegovih portfolio menadžera Todd Combs i Ted Weschler, koji nadgledaju neke važne investicije konglomerata, ocjenjuje Reuters.

Berkshire je prijavio da nema udjela u kompaniji za izgradnju kuća DR Horton, osiguravajućem društvu Globe Life, osiguravajućoj i investicionoj kompaniji Markel i brazilskom procesoru kreditnih kartica StoneCo, nakon što je krajem rujna držao više od milijardu dolara tih dionica.

Konglomerat sa sjedištem u Omahi, Nebraska, istovremeno je povećao svoj udio u naftnoj kompaniji Chevron, jednom od njenih najvećih holdinga i smanjio svoje udjele u proizvođaču kompjutera i štampača HP-u i medijskoj kompaniji Paramount Global.

Drugi kvartal zaredom, Berkshire je dobio dozvolu od američke Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) da privremeno čuva jednu ili više svojih dionica u tajnosti.

Povremeno traži takav tretman kada pravi velika ulaganja, uključujući višemilijardske udjele u Chevronu, Exxon Mobilu, IBM-u i Verizon Communicationsu.

To je zato što investitori često pokušavaju oslanjati se na ono što Berkshire radi, a što odražava Buffettovu reputaciju kao jednog od najvećih svjetskih investitora. Berkshire preferira da investitori ne gomilaju dionice prije nego što završi s kupovinom.

U svom izvještaju za treće tromjesečje u studenom, Berkshire je nagovijestio da njegova povjerljiva investicija može uključivati ​​banku, financijsku kompaniju ili osiguravateljsku jer je nedavno potrošio 1,2 milijarde dolara na dionice u tom sektoru. Tek treba otkriti gdje je novac otišao.

Berkshire nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Buffet (93) vodi Berkshire od 1965. godine. Konglomerat također posjeduje desetine poduzeća, uključujući osiguravajuću kuću Geico, željeznicu BNSF, energetske i industrijske kompanije, te potrošačke brendove kao što su Benjamin Moore, Dairy Queen, Duracell, Fruit of the Loom i See’s Candies.

Također posjeduje lanac za zaustavljanje kamiona Pilot, nakon što je u siječnju kupio 20% od milijarderske porodice Haslam.

Berkshire će otkriti više o svom ulaganju i poslovanju kada objavi svoj godišnji izvještaj i Buffettovo godišnje pismo dioničarima, što se očekuje 24. veljače.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koliko moraš biti ograničen da i u 90-tima samo znaš zgrtati milijarde.. bježi iz ureda i radi nešto drugo tih zadnjih par trenutaka života :))

New Report

Close