Budva raskida ugovor s WTE, ali ‘neće vraćati dugove kriminalaca’

Autor: Poslovni dnevnik , 25. srpanj 2018. u 22:00
Nijemci izlaze iz posla s otpadnim vodama u Budvi/TIM-INZENJERING.COM

Crnogorci ne žele dati tri milijuna koja su završila kod S. Marovića, osuđenog lopova i bivšeg predsjednika SCG.

Budvansko postrojenje za tretman otpadnih voda radi normalno, a šest radnika trenutačno je na intenzivnoj 40-dnevnoj obuci kako bi bili osposobljeni  upravljati najvećim investicijskim projektom u tom crnogorskom gradu kad njemački WTE i lokalna uprava sporazumno raskinu ugovor.

Kompanija WTE se za gradnju postrojenja kreditno zadužila 56 milijuna eura, a po dogovoru iz svibnja postignutim s općinom i Vladom napustit će projekt do kraja godine. U roku od 150 dana obavit će se supervizija projekta, s ciljem da se utvrdi koliko je novca utrošeno u realizaciju projekta. Prema planu, Opština Budva će se potom kreditno zadužiti i isplatiti WTE.

Završni protokol
Gradonačelnik Budve Dragan Krapović rekao je kako očekuje zaključivanje protokola o sporazumnom raskidu ugovora.  "Početkom rujna izlazimo s finalnim stanjem, nakon čega se nadam da ćemo s gospodom iz WTE postići dogovor oko završnog protokola i načina njihovog izlaska iz projekta", rekao je Krapović.  Dogovoreno je da se u koordinaciji Opštine i Vlade pregovara s međunarodnim financijskim institucijama i bankama oko novog kreditnog aranžmana i refinanciranja postojećih obaveza.

 

5 presuda

doneseno je protiv Marovićeve skupine

Računa se da bi godišnje obaveze općine bile višestruko manje nego što sada iznose prema njemačkom partneru. Pravni zastupnik općine Budva, odvjetnik Goran Rodić, nedavno je kazao da će u dogovoru s WTE oko izlaska iz projekta predmet obračuna biti i tri milijuna eura, koja su po vlastitom priznanju uzeli pripadnici budvanske kriminalne grupe predvođene Svetozarom Marovićem. 

Šef skupine
"Općina Budva sigurno neće plaćati ono što je netko drugi nezakonito pribavio. Za taj iznos Budva sigurno neće njemačkoj firmi ništa plaćati", izjavio je odvjetnik Rodić. Svetozar Marović, nekadašnji predsjednik zajedničke države Srbije i Crne Gore kasnije se odlučio za unosniju, kriminalnu karijeru. Specijalno tužilaštvo je od 2015. pokrenulo više istraga, među kojima je izuzeta dokumentacija i za projekt otpadne vode. 

Rezultat takve istrage je bilo čak pet presuda na osnovu sklopljenih sporazuma o priznanju krivice pripadnika kriminalne grupe, a vezano za izvlačenja tri milijuna eura iz projekta tretmana otpadnih voda. "Nakon što prekontroliramo stvarno stanje i usporedimo cijene ukupnog dijela izvedenih radova na projektu, predmet konačnog obračuna bit će i ovih tri milijuna", dodao je Rodić. Nekadašnji izvršni direktor WTE Gunter Faust pred istražiteljima je priznao da su tri milijuna eura isplaćena kako bi Svetozar Marović vratio dug.   

Pred crnogorskim sudom  Marović je osuđen na četiri godine i tri mjeseca zatvora kao šef kriminalne skupine koja je u osam korupcionaških afera oštetila budžet općine Budva za više desetina milijuna eura.  Svetozar Marović nije u zatvoru jer boravi u Srbiji, gdje se navodno liječi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close