Bruxelles blokirao Alstom i Siemens

Autor: Tomislav Pili , 06. veljača 2019. u 21:59
Foto: Reuters

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier ubrzo nakon objave odluke iz Bruxellesa kazao je kako Berlin i Pariz surađuju na prijedlogu izmjena europskih pravila o zaštiti tržišnog natjecanja.

Europska komisija u srijedu je blokirala najavljeno spajanje poslovanja sa željezničkim vozilima njemačkog Siemensa i francuskog Alstoma što je izazvalo žestoke reakcije i zahtjeve za revizijom europskih pravila zaštite tržišnog natjecanja. Kako je pojasnila povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager, odlukom je zaštićena konkurencija u europskoj industriji željezničkih vozila i opreme. Naime, spajanje Siemensa i Alstoma dovelo bi viših cijena signalnih sustava koji brinu o sigurnosti putnika te poskupljenja iduće generacije vlakova velike brzine, dodala je Vestager.

Podsjetimo, Siemens proizvodi vlakove velike brzine ICE kao i vlakove Eurostar koji prometuju Eurotunelom ispod La Manchea. Alstom pak proizvodi TGV, čuveni francuski “vlak-metak”. Osim Europske komisije, protiv spajanja bili su i regulatori tržišnog natjecanja u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Belgiji i Nizozemskoj. Iako je blokiranje spajanja rijetka praksa Bruxellesa – u 10 godina odobreno je njih 3000, a blokirano samo devet – ovo je izazvalo snažne reakcije.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier ubrzo nakon objave odluke iz Bruxellesa kazao je kako Berlin i Pariz surađuju na prijedlogu izmjena europskih pravila o zaštiti tržišnog natjecanja. Iz Alstoma su poručili kako je odluka Komisije udarac za europsku industriju dok je izvršni direktor Siemensa Joe Kaeser izjavio kako Europa treba hitnu reformu industrijske politike kako bi pomogla kompanijama u nadmetanju na globalnom tržištu. tp

Komentirajte prvi

New Report

Close