Broj turista u svijetu porastao za četiri posto, na 671 milijun

Autor: Poslovni dnevnik , 10. rujan 2019. u 22:00
UNWTO je ranije prognozirao godišnji rast od 3 - 4 posto/REUTERS

Rast dolazaka predvodi Bliski Istok s osam posto, u Europu je došlo četiri posto više turista nego lani, Afrika je rasla za tri, a Amerike za dva posto.

Broj međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu porastao je u prvoj polovici ove godine za četiri posto ili gotovo 30 milijuna u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na ukupno 671 milijun, pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije-UNWTO.

Napominjući kako su rast dolazaka turista u svijetu ove godine predvodili Bliski Istok, s osam posto više dolazaka stranih turista, iz UNWTO-a ističu i da su stranu turisti pojačano ove godine do kraja lipnja dolazili i u Europu, njih četiri posto više nego lani, dok su Afrika i Amerike imale umjereniji rast, od tri, odnosno dva posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Bolja povezanost avionima 
"Porast međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu u prvoj polovici ove godine vraća nas povijesnom trendu koji je u skladu s dugoročnim prognozama UNWTO-a od tri do četiri posto rasta do 2020.", komentiraju rezultate u UNWTO.

 

14 posto

veći je broj Kineza koji putuju izvan zemlje

Dodaju da su do sada pokretači rasta i znatno viših postotaka od ovogodišnjih zadnjih par godina bile snažne ekonomije i pristupačnost zračnih putovanja, kao i veća povezanost zrakom i poboljšani vizni režimi u svijetu, ali je očito da su slabiji ekonomski pokazatelji, produljena neizvjesnost o Brexitu, trgovinske i tehnološke napetosti te sve veći geopolitički izazovi počeli utjecati na turizam s manjim stopama rasta. 

Europa najposjećenija
"U Europi se turistička potražnja povećala oko kasnijeg Uskrsa i početkom ljeta, te je ta regija i dalje zadržala poziciju najposjećenije u svijetu.  Umjereniji rast u Amerikama, od dva posto, objašnjavaju istodobno snažnom potražnjom iz SAD-a u Karibima, ali i mješovitim rezultatima u srednjoj Americi te smanjenjem dolazaka stranih turista u Južnu Ameriku od pet posto, najviše zbog pada odlazaka turista iz Argentine, a što je utjecalo i na susjedna odredišta.

U Africi, kako ističu, ograničeno raspoloživi podaci, pokazuju porast međunarodnih dolazaka turista od tri posto, pri čemu je najveći pobjednik sjeverna Afrika s porastom dolazaka stranih turista od devet posto, čime potvrđuje svoj oporavak.

Što se tiče subsaharske Afrike, tamo je stranih turista došlo slično kao lani u prvih šest mjeseci. Među nacijama, iz UNWTO-a ističu da su turisti iz Kine zadržali prvo mjesto u svijetu i ove godine. Kineza je 14 posto više putovalo u inozemstvo nego lani, ali dodaje se da na kinesko tržište dosta utječu trgovinske tenzije sa SAD-om, kao i blaga deprecijacija juana, što sve utječe na izbor odredišta kineskih turista.

Komentirajte prvi

New Report

Close