Tvrtkama im nedostaje milijun radnika, a dva milijuna ljudi čeka na ‘burzi’

Autor: Tomislav Pili , 25. kolovoz 2021. u 07:13
Tijekom pandemije s tržišta rada otišlo je gotovo pola milijuna radnika/REUTERS

Najveći problem s radnom snagom u onim je sektorima koji su se ranije oslanjali na priljev iz inozemstva, posebice s istoka EU-a.

Apsurd na britanskom tržištu rada prijeti “gušenjem” rasta tamošnjeg gospodarstva, upozoravaju ekonomisti. Kako navodi Bloomberg, dvije brojke mogle bi predstavljati veliki izazov za britansku ekonomiju.

Naime, s jedne strane nepopunjeno je milijun radnih mjesta dok je s druge strane dva milijuna radnika tijekom pandemije ostalo bez posla, izašlo s tržišta rada ili su trenutno “na čekanju”.

Zadovoljna vlada

S obzirom da se novi oglasi za posao pojavljuju rekordnom dinamikom, vlada premijera Borisa Johnsona i središnja Banka Engleske sa zadovoljstvom promatraju tržište rada kao dokaz ubrzanog oporavka od recesije izazvane pandemijom koronavirusa.

Stopa nezaposlenosti u Ujedinjenom Kraljevstvu u drugom je tromjesečju iznosila 4,7 posto. Iako je još na snazi vladin 70 milijardi funti program subvencioniranja plaća koji prestaje 30. rujna, analitičari smatraju kako malo toga sugerira da će trenutno nezaposleni moći popuniti radna mjesta koja se traže u postpandemijskom oporavku.

Statistički podaci objavljeni početkom tjedna pokazali su da je manjak radne snage 14 puta veći od uobičajenih razina i sve primjetnije guši ekonomski rast.

Problem leži u diskrepanciji između oglašenih otvorenih radnih mjesta u ključnim sektorima kao što je teretni prijevoz, građevinarstvo i prehrambena industrija i onih sektora u kojima je najveći broj otpuštenih radnika ili onih “na čekanju”.

Naime, sektori koji osjećaju najveći manjak radnika upravo su oni koji su se oslanjali na priljev stranih radnika, posebice onih iz istočnih članica Europske unije.

“Nesklad na tržištu rada trebao bi se razriješiti sam od sebe, pitanje je samo koliko će trebati vremena”, kaže Cathal Kennedy, ekonomist za područje Europe u banci RBC. “Brexit će u ovom slučaju imati određenu ulogu”, dodao je Kennedy.

Krajem srpnja između između 700.000 i 1,2 milijuna radnika koji su radili prije pandemije i dalje je bilo bez angažmana, pokazuju podaci britanskog statističkog ureda ONS. U međuvremenu, oko 490.000 radnika već je izašlo s tržišta rada od četvrtog tromjesečja 2019. i klasificirani su kao “neaktivni”.

U istom je razdoblju broj nezaposlenih porastao za 310.000. O razmjerima poremećaja na tržištu rada dovoljno govori podatak da 70 posto britanskih tvrtki tvrdi kako im je ove godine teže pronaći adekvatnog zaposlenika, pokazuje istraživanje koje je ONS proveo početkom kolovoza.

Gorući problem gospodarstva prvenstveno je nedostatak vozača kamiona što je produžilo rokove isporuke i pogoršalo probleme u dobavnim lancima.

Hoće li sve proteći glatko?

Iako su predstavnici prijevoznika zahtijevali od vlade uvođenje privremenih radnih dozvola za vozače iz inozemstva, vlada je to prošloga tjedna odbila, poručivši im kako fokus treba biti na izobrazbi novih (britanskih) vozača.

Vladini dužnosnici i dalje su uvjereni da će prilagodba na tržištu rada proteći glatko. Tako je guverner Banke Engleske Andrew Bailey ovoga mejseca kazao kako se “izazov na tržištu rada” već promijenio od izbjegavanja oštrog rasta nezaposlenosti do osiguravanja priljeva radne snage u nova radna mjesta.

Pesimističniji dio ekonomista smatra da stvari ipak neće proteći tako glatko što će razotkriti trenutnu snagu tržišta rada kao statističku varku, s umjetno niskom stopom nezaposlenosti isključivo zbog neaktivnih radnika.

Tako se možda obistine predviđanja vladina ekonomskog savjeta koji je prošle godine očekivao dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close