Britanski proizvodni sektor nakon četiri godine ‘diše’, snažan oporavak Heathrowa

Autor: Poslovni dnevnik , 13. prosinac 2023. u 16:00
U studenom je kroz terminale Heathrowa prošlo oko 6,1 milijun putnika/Reuters

Izvozne narudžbe konačno premašile domaće, pokazalo istraživanje trgovačke kuće Make UK.

Britanski proizvodni sektor izvijestio je o prvim naznakama bolje poslovne klime, nakon neizvjesnosti u globalnom gospodarstvu i domaćih političkih previranja zadnjih nekoliko godina.

Trgovačka grupa Make UK objavila je istraživanje koje pokazuje da su prvi puta u zadnje četiri godine izvozne narudžbe premašile domaće, što sugerira da kompanije posluju na brže rastućim ili novim tržištima, za razliku od “anemičnog” britanskog.

6,5

milijuna putnika u prosincu očekuje najveća britanska zračna luka

Nije jako, ali…
Namjere zapošljavanja također su se oporavile, pokazuje anketa u više od 300 tvrtki. “Nakon gospodarskih i političkih šokova zadnjih nekoliko godina proizvođači pokazuju neke naznake vraćanja stabilnosti”, rekao je Fhaheen Khan iz Make UK.

“Iako rast nije jako pojačan, pozitivne najave iz jesenskog izvješća kompanijama barem omogućuju da planiraju s većom sigurnošću bez potrebe da se stalno bore s interventnim stanjima”, naveo je.

Richard Austin iz revizorske i savjetodavne kuće BDO-a, koja je pomagala u istraživanju, rekao je kako proizvođači već neko vrijeme pozivaju vladu da pruži ciljanu potporu kako bi pomogla u poticanju rasta i ulaganja te se “čini da je u prošlomjesečnoj jesenskoj izjavi postignut napredak”.

“Tvrtke godinu završavaju na relativno stabilnim temeljima s izvjesnom sigurnošću, barem kada su u pitanju porezi, da će imati potporu za dugoročna ulaganja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sada se nadamo da će sektor moći preuzeti štafetu i pokrenuti rast”, dodao je.

Prvi transatlantski održivi let

Prošlog mjeseca odvio se prvi transatlantski let zrakoplova na održivo zrakoplovno gorivo (SAF). Let Virgin Atlantica ostvaren je Boeingom 787 Dreamliner, a povezao je Heathrow i njujorški JFK.

Istovremeno ohrabruju podaci koje je objavila najveća zračna luka u zemlji kako je broj putnika koji su prošli kroz londonsku zračnu luku Heathrow u studenom bio samo dva posto ispod razine prije pandemije. U studenom je kroz terminal prošlo oko 6,1 milijun putnika, pokazuju podaci. U istom mjesecu 2019. kroz zračnu luku proputovalo je 6,2 milijuna putnika.

Potražnja za letovima u Sjevernu Ameriku dosegnula je vrhunac prije Dana zahvalnosti, s više od 50.000 putnika koji su u petak prije praznika, 17. studenog, letjeli iz Heathrowa preko Atlantika. Proslava Diwalija također je potaknula porast putovanja u Indiju. Poznat i kao Deepavali ili Dipavali, to je hinduski festival. Često ga zovu i festival svjetlosti.

Prošlog mjeseca također se odvio i prvi transatlantski let zrakoplova na održivo zrakoplovno gorivo (SAF). Let Virgin Atlantica ostvaren je Boeingom 787 Dreamliner a povezao je Heathrow i njujoršku zračnu luku JFK.

Prodaja udjela u Heathrowu
Heathrow očekuje da će u prosincu kroz zračnu luku proputovati 6,5 milijuna putnika, što je povećanje od 10 posto u odnosu na brojku od 5,9 milijuna iz prosinca 2022. i tek nešto manje od 6,7 milijuna iz istog mjeseca 2019.

Prošlog je mjeseca španjolski infrastrukturni div Ferrovial priopćio da će prodati svojih 25% udjela u Heathrowu. Od toga će oko 10% otići Saudijskom javnom investicijskom fondu (PIF), a 15 posto francuskoj privatnoj dioničkoj grupi Ardian.

The Sunday Times je izvijestio da bi PIF i Ardian mogli preuzeti većinski nadzor nad Heathrowom kako drugi investitori razmatraju prodaju svojih dionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close