Vlada poručila proizvođačima hrane: Pripremite se na 500% više cijene CO2

Autor: Ana Blašković , 23. rujan 2021. u 06:44
Ugljični dioksid intenzivno se koristi u proizvodnji hrane i pića

Ugljični dioksid nusprodukt je iz proizvodnje gnojiva koja je već neko 
vrijeme nerentabilna zbog dramatičnog poskupljenja energenata u ovoj godini.

Dok se svijet bori s posljedicama pretjeranih emisija ugljičnog dioksida na klimu tog plina, paradoksalno, nedostaje u prehrambenoj industriji.

Velika Britanija upozorila je u srijedu svoje proizvođače hrane da se pripreme na 500-postotno povećanje cijena CO2 nakon što je produžila izvanredne mjere da spriječi manjak piletine i mesa zbog rapidnog rasta cijena prirodnog plina, piše Reuters.

Prirodni plin dramatično je poskupio od početka godine kako su se gospodarstva otvarala nakon lockdowna tijekom pandemije, a visoka potražnja za ukapljenim plinom iz Azije stvorila je nestašice u Europi koje su uzdrmale sektore ovisne o tom energentu.

Iz proizvodnje gnojiva

Ugljični dioksid, inače, nusprodukt je proizvodnje gnojiva, glavnog britanskog izvora ugljičnog dioksida. U proizvodnji gnojiva glavni proizvodni input je prirodni plin. Plinske kompanije, poput Lindea, Air Products and Chemicals, CO2 pribavljaju iz tvornica za proizvodnju gnojiva. Dio proizvođača gnojiva zatvorio je privremeno pogone proteklih tjedana jer im je (pre)visoka cijena plina učinila proizvodnju preskupom pa je posljedično nastala i nestašica ugljičnog dioksida. Taj se plin koristi u širokoj lepezi u proizvodnji hrane, od “proizvodnje” mjehurića u pivu i drugim gaziranim pićima do omamljivanja pilića i svinja prije klanja. Suočena s opadajućim zalihama CO2, Britanija je dogovorila s američkom kompanijom CF Industries, dobavljačem oko 60 posto tog plina, da ponovno pokrene proizvodnju u dvije tvornice koje su ranije zatvorene zbog nerentabilnosti.

“Tržišta se moraju prilagoditi, prehrambena industrija zna da slijedi oštar rast troška ugljičnog dioksida”, rekao je državni tajnik za okoliš George Eustice. “Industrija će morati prihvatiti da će cijena CO2 bitno porasti, na oko 1000 funti po toni, s prethodnih 200 funti po toni. Dakle, veliki, oštri rast”, rekao je Eustice.

Nadoknada troškova

Potpora CF-u u naredna tri tjedna stajat će “puno milijuna, moguće desetke milijuna, no to je da bi se poduprli ti fiksni troškovi”, dodao je. Britanska vlada objavila je vrlo malo detalja o dogovoru.

1000 funti

po toni stoji CO2, pet puta više nego prije

Kako će se posljedice tog poteza britanskih vlasti, u Europi među onim Vladama koje tradicionalno najviše naginju ‘laissez-faire’ pristupu, odraziti na cijenu gnojiva zasad još nije jasno. Gnojivo je još jedan ključni ulazni trošak prehrambenoj industriji. Otvoreno je, također, je li taj potez uvertira i ostalim sektorima visoko ovisnim o energiji da traže (i dobiju) pomoć države.

Iako su na to upozorili neki proizvođači, britanski premijer Boris Johnson opetovano je odbacio mogućnost da bi, negdje taman oko Božića, na Otoku moglo ponestati tradicionalne hrane – pečene purice.

Komentirajte prvi

New Report

Close