Brazil uronio u recesiju zbog svjetskog nogometnog prvenstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. rujan 2014. u 09:15
Reuters

Najveće južnoameričko gospodarstvo palo je u drugom tromjesečju 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Brazilsko je gospodarstvo u drugom tromjesečju uronilo u recesiju, po prvi puta od globalne financijske krize 2009. godine, što je posljedica oštrog pada investicija i svjetskog nogometnog prvenstva, koje je narušilo poslovnu aktivnost.

Najveće južnoameričko gospodarstvo palo je u drugom tromjesečju 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, kada je bruto domaći proizvod oslabio 0,2 posto. To znači da je zaronilo u recesiju, koja se definira kao pad gospodarstva dva tromjesečja zaredom.

U drugom su tromjesečju investicije pale za oštrih 5,3 posto, što je njihov najveći pad od 2008. godine, dok je industrijska proizvodnja skliznula 1,5 posto, već četvrti kvartal zaredom.

Poslovna aktivnost usporila je, kažu analitičari, i zbog održavanja svjetskog nogometnog prvenstva u lipnju i srpnju jer su mnogi gradovi dane odigravanja utakmica proglasili neradnima kako bi spriječili prometne gužve i ostale logističke probleme.

Pojačana potrošnja turista zbog nogometnog prvenstva nije mogla spriječiti pad gospodarstva.

„U tom je razdoblju bilo više slobodnih dana nego inače, dok su mnogi tradicionalni brazilski turisti, koji nisu htjeli svoj odmor provesti u gužvi s nogometnim navijačima, izabrali druge destinacije“, kaže Wyre Davies, dopisnik BBC-a iz Rio de Janeira.

Pad gospodarstva u recesiju loša je vijest za brazilsku predsjednicu Dilmu Rousseff uoči predsjedničkih izbora u listopadu.

Posljednje tri godine brazilsko gospodarstvo sporo raste, za što mnogi analitičari okrivljuju ekonomsku politiku lijevo orijentirane Rousseff, zbog koje je palo povjerenje poduzetnika i potrošača, dok su financijski ulagači pretrpjeli velike gubitke.

Za vrijeme mandata Dilme Rousseff gospodarstvo je prosječno raslo manje od 2 posto godišnje, dok je za njezinog prethodnika Luiza Lule da Silve BDP raslo oko 4 posto.

Zbog toga se smanjuju šanse Dilme Rousseff za pobjedu na izborima. Prema posljednjim anketama, po popularnosti zaostaje za kandidatkinjom centra Marinom Silvom.

Komentirajte prvi

New Report

Close