Branson više nije vlasnik Virgina

Autor: Tomislav Pili , 31. srpanj 2017. u 15:09
Udjel Richarda Bransona pada s 51 posto na 20 posto/REUTERS

Američka i kineska kompanija stekli su udjele u Air Franceu, a francuska tvrtka 31 posto u Virginu.

Veliko vlasničko preslagivanje između četiri svjetske zrakoplovne kompanije rezultirat će gubitkom većinskog udjela britanskog milijardera Richarda Bransona u njegovoj kompaniji Virgin Atlantic.

K tome, po prvi puta će jedna kineska državna zrakoplovna kompanija uložiti u zapadnog konkurenta. U središtu ovog preslagivanja su američka Delta Air Lines, francusko-nizozemski Air France-KLM te kineska China Eastern koje će međusobno ojačati svoju suradnju. Prema navodima iz tih kompanija, Air France-KLM kupit će 31 posto udjela u Virgin Atlanticu od Bransonove kompanije Virgin Group za 220 milijuna funti.

Time će Bransonov udjel u kompaniji koju je osnovao još 1984. pasti sa 51 posto na 20 posto. S druge strane, Delta i China Eastern kupit će svaki po 10 posto udjela u Air France-KLM-u po 17 posto nižoj cijeni od burzovne za ukupno 751 milijun eura. Inače, Delta već posjeduje 3,2 posto udjela u kineskom prijevozniku. Air France, Delta i Virgin tako će stvoriti globalni joint venture s "najsveobuhvatnijom mrežom međukontinentalnih linija", kako bi efikasnije konkurirali niskotarifnim kompanijama. Kineski prijevoznik je objavio kako je njegovo ulaganje dio projekta "Novi put svile" koji jača povezanost Azije i Europe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close