Borbeno vozilo propalih tvrtki samo za vojni mimohod

Autor: Poslovni dnevnik , 11. listopad 2016. u 16:05
Teško da srpske tvrtke mogu na brzinu proizvesti dobro vozilo za vojsku

U proizvodnji sudjeluju posrnule kompanije FAP iz Priboja, kragujevački Zastava kamioni i Prva petoletka – Namjenska iz Trstenika.

Prototip novog srpskog borbenog vozila za Vojsku Srbije koji zajednički pripremaju pribojski FAP, Zastava kamioni i Prva petoletka – Namjenska, javnosti će biti predstavljen 22. listopada u Novom Sadu, gdje će tog dana biti održana vojna parada, piše Danas.

Time su osnažene najave da će putem vojnog programa Vučićeva vlada pokušati spasiti propale srpske tvrtke, a koliko će to biti uspješno vidjet će se nakon parade u Novom Sadu. Novo vojno borbeno vozilo, čiji je radni naziv FAP 2026 PS/AV 6X6 (pogon na šest kotača), radi se na platformi FAP-a. Zastavina tvornica kamiona zadužena je za sklapanje oklopne kabine, a trstenička Prva petoletka za izradu sustava Bofors, odnosno protuzrakoplovnog topa kalibra 40 milimetara. 

 

40milimetara

kalibar je protuzrakoplovnog topa na borbenom vozilu

Posla i za druge tvrtke
Ako zadovolji postavljene kriterije, što je prilično upitno s obzirom na brzinu izrade prototipa i veliku, tehnološki i financijski snažniju inozemnu konkurenciju, borbeno vozilo, kao zajednički proizvod budućeg konzorcija, bit će namijenjeno Vojsci Srbije, ali, kako se optimistički navodi u Danasu i kupcima na inozemnim tržištima. U tvornicama koje sudjeluju u ovom poslovnom poduhvatu očekuju da Vučićeva vlada odmah nakon javne promocije novog vozila u Novom Sadu konačno donese dugo najavljivanu odluku o osnivanju konzorcija za proizvodnju borbenog vozila. U proizvodnju vozila će biti uključene i druge srpske kompanije u kojima će se izrađivati dijelovi. Budućem konzorciju također ne nedostaje nade, jer tvrde da je novo borbeno vozilo tek prvi od planiranih projekata koji će ubuduće zajednički biti realizirani u tvornicama u Priboju, Kragujevcu i Trsteniku.

Veliki planovi
Uz sudjelovanje u zajedničkom projektu s FAP-om i Prvom petoletkom, Zastava kamioni, prema informacijama iz te tvornice, trebaju započeti serijsku proizvodnju neborbenog vojnog vozila, čiji je prototip još prije nekoliko godina predstavljen nadležnima u Vojsci Srbije i Ministarstvu obrane. 

Pogon

Ugrađen Mercedesov motor
Vojno vozilo koje se priprema u FAP-u, Zastavi i Prvoj petoletki, čiji prototip mora biti gotov najkasnije do 16. listopada, kako bi prošao provjere prije predstavljanja javnosti šest dana kasnije, pokretat će Mercedesov motor od 260 konjskih snaga. Protuzrakoplovim topom od 40 mm, kojim će to vozilo, ako ikada krene serijska proizvodnja biti opremljen, moći će, osim zrakoplova, gađati i ciljeve na zemlji.

Komentirajte prvi

New Report

Close