Booking.com platit će 94 milijuna eura poreznog duga Italiji

Autor: Poslovni dnevnik , 14. studeni 2023. u 19:00
Italija je potraživala 153 milijuna eura PDV-a od nizozemske kompanije/Shutterstock

Nizozemska kompanija pristala je platiti 94 milijuna eura poreza na dodanu vrijednost (PDV) i time je spor okončan, objavio je ured talijanskog državnog tužitelja.

Digitalna platforma za posredovanje u najmu smještaja Booking.com nagodila se se talijanskim poreznim vlastima kako bi zaključila dugogodišnji spor o poreznom dugu od 153 milijuna eura.

Nizozemska kompanija pristala je platiti 94 milijuna eura poreza na dodanu vrijednost (PDV) i time je spor okončan, objavio je ured talijanskog državnog tužitelja.

Mnogi iznajmljivači oglašavaju smještaj na Booking.comu, ne prijavljujući djelatnost poreznim vlastima koje ističu da porez mora naplatiti digitalna platforma.

Spor obuhvaća najam na Booking.comu u razdoblju od 2013. do 2019. i procijenjeni porezni dug kompanije od 153 milijuna eura. Booking.com je priopćio da je zadovoljan nagodbom.

Talijanske porezne vlasti istražuju i moguće izbjegavanje poreznih obaveza digitalne platforme Airbnb. Prošli tjedan talijanski sudac naložio je u sklopu istrage zapljenu 779,5 milijuna eura europske podružnice Airbnb-ja i njezina tri bivša dužnosnika.

Državni tužitelji sumnjaju da Airbnb u razdoblju od 2917. do 2021. nije iznajmljivačima naplaćivao porez od 21 posto i doznačivao iznose talijanskim poreznim vlastima. Aibnb je pokušao osporiti talijanski zakon o oporezivanju najma pred europski sudom koji je presudio u korist vlade u Rimu.

Vlada premijerke Giorgie Meloni planira postrožiti naplatu poreza za kratkoročni najam nekretnina i najavljuje podizanje porezne stope s obzirom na stanje javnih financija.

Nakon ovogodišnjeg fiskalnog manjka od 5,3 posto BDP-a za iduću godinu planira smanjenje na 4,3 posto, a uz projicirani rast BDP-a od 1,2 posto računa se da će joj se omjer duga s nešto više od 140 posto BDP-a spustiti nešto ispod te granice.

Komentirajte prvi

New Report

Close