Boka dobiva javni prijevoz ekološkim trimaranima

Autor: Saša Paparella , 17. srpanj 2019. u 21:59
Trimarani su integrirani u javni prijevoz Boke Kotorske /Marko Lukunić/PIXSELL

Brodom se putuje upola kraće nego automobilom, a zagađenost će biti neusporedivo manja.

Od kraja srpnja u Boki Kotorskoj počinju prometovati dva ekološka trimarana koje pokreće sunčeva energija, a povezivat će gradove Kotor, Perast, Tivat i Herceg Novi.

Cijena brodske karte će varirati između tri i pet eura, koliko u Boki košta autobuski javni prijevoz.  Dogodine će floti pridružiti još osam brodova. Taj brz, jeftin i ekološki prihvatljiv način obilaska Bokokotorskog zaljeva trebao bi znatno smanji gužve na kopnu i prepoloviti vrijeme vožnje između pojedinih gradova. 

Svaki brod može primiti od 35 do 60 putnika. Ukupna vrijednost projekta Bella Boka je 4,7 milijuna eura, a dio projekta, jedinstvenog na Mediteranu, sufinancira se preko UNDP-ovog projekta Razvoj niskougljičnog turizma u Crnoj Gori.

"Planira se izgradnja 13 stajališta s elektronskim redom vožnje.  Plan je da to bude redovna linija s polascima na svakih 20 minuta. Ideja o uvođenju redovnog prijevoza na moru nastala po uzoru na Veneciju, ali po našim saznanjima u Europi ne postoji sličan projekt poput ovoga koji će biti 100 posto ekološki održiv i integriran u redovan linijski saobraćaj općina", rekao je Ricardo Bonetti, direktor tvrtke Bela Boka, koja bi trebala uposliti 60 radnika.  

Komentirajte prvi

New Report

Close