Bocvana želi dijamante istrgnuti iz zagrljaja DeBeersa, pregovara se stari ugovor

Autor: Ana Blašković , 12. ožujak 2023. u 22:01
Foto: Shutterstock

Južnoafrička država želi više prihoda od prodaje dragog kamenja nego dosad.

Pod utjecajem popularne kulture na Zapadu dijamantima možda tepaju da su ženama ‘najbolji prijatelji’, no na afričkom kontinentu nerijetko ih krasi epitet krvavih, a od milijardi dolara koji se vrte u toj industriji luksuza često najmanje koristi imaju lokalne zajednice.

Bocvana, zemlja na jugu afričkog kontinenta, u tvrdim je pregovorima oko buduće suradnje (i podjele novca) u eksploataciji tog dragog kamenja. “Bocvana neće odustati od zahtjeva za prodajom većeg udjela dijamanata proizvedenih u zajedničkom ulaganju s De Beersom”, rekao je predsjednik Mokgweetsi Masisi, podižući uloge u pregovorima o obnovi prodajnog ugovora koji istječe u lipnju, piše Reuters. Botswana i konzorcij De Beers rudare dijamante u zajedničkom ulaganju Debswana u jednakom vlasništvu.

Tri četvrtine DeBeersu

Tri četvrtine proizvodnje Debswane, koja je prošle godine iznosila 24 milijuna karata, prodaje se De Beersu, dok se preostali dio prodaje državnoj tvrtki Okavango Diamond Company (ODC). Ta kompanija osnovana je prema aktualnom ugovoru o prodaji iz 2011. godine s obzirom na to da je ta južnoafrička država nastojala plasirati drago kamenje izvan sustava De Beersa.

Prošlog mjeseca predsjednik Masisi zaprijetio je da će odustati od pregovora o obnavljanju prodajnog ugovora ako Bocvana ne dobije veći udio proizvodnje od zajedničkog ulaganja. Nije precizirao koliki udio traži, podsjeća Reuters. Prošlog tjedna predsjednik Bocvane rekao je novinarima da je zemlja “sama sebi uskratila mogućnost prodaje vlastitih dijamanata” kroz 54 godine star sporazum koji regulira zajedničko ulaganje.

Napominje da je iskustvo prodaje dijamanata izvan sustava De Beersa, koji plasira nebrušeno i neobrađeno kamenje, demonstriralo da bi Bocvana mogla ostvariti više prihoda. “Osim činjenice da su dijamanti naši, nema smisla da se i dalje prepuštamo samo sudjelovanju u ‘neobrađenom dijelu’. Dakle, sasvim je logično da želimo više i da ćemo dobiti više. Ali kroz pregovore”, rekao je Masisi.

’Konstruktivan razgovor’

S Masissijem se u glavnom gradu Gaboroneu susreo glavni izvršni direktor De Beersa Al Cook koji je pritom diplomatski rekao da je su vodili “konstruktivan razgovor”. “Vrlo je jasno da je na prvom mjestu u predsjednikovom umu interes naroda Bocvane. Mi kao De Beers želimo odigrati svoju ulogu u snažnom, strateškom partnerstvu. Vrlo sam uvjeren da će ovo partnerstvo ići naprijed na vrlo dobar način”, rekao je Cook novinarima nakon sastanka. Prema njegovim riječima Vlada Bocvane prima više od 80 posto prihoda od Debswane, uključujući poreze i tantijeme.

Podružnica Anglo Americana, koja ima rudnike u Kanadi, Namibiji i Južnoj Africi, De Beers je lani prodao neobrađenih dijamanata u vrijednosti od 4,3 milijarde dolara. U odnosu na prethodnu godinu prodaja je porasla za 13 posto. Prodaja ODC-a dosegnula je 1,2 milijarde dolara u 2022., u odnosu na 963 milijuna dolara ostvarenih u 2021. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close