Bjelorusija se pridružuje ruskim nuklearnim vježbama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. lipanj 2024. u 13:43
Foto: Pixabay

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je prošlog mjeseca reklo da se nada da će vježbe “ohladiti usijane glave u zapadnim glavnim gradovima”.

Bjelorusija je u ponedjeljak objavila da njena vojska sudjeluje u drugoj fazi ruskih vježbi raspoređivanja taktičkog nuklearnog naoružanja koje je naredio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Prva faza vježbi odvila se na jugu Rusije prošlog mjeseca, što su nuklearni analitičari opisali kao Putinov znak upozorenja radi odvraćanja zapada od aktivnijeg ulaska u rat u Ukrajini.

Bjeloruski ministar obrane general Viktor Hrenin rekao je da su vježbe proaktivna mjera radi “povećanja naše spremnosti za korištenje takozvanog oružja za uzvraćanje”.

“Sada, više nego ikada prije, odlučni smo odgovoriti na bilo kakve prijetnje za našu zemlju te Savez Rusije i Bjelorusije”, kazao je.

Nije naveo gdje se vježbe odvijaju ni na koju se vrstu oružja odnosi. Bjelorusija dijeli granicu s trima zemljama članicama NATO saveza, Poljskom, Litvom i Latvijom.

“Nemamo cilj stvaranja bilo kakvih napetosti u pitanjima regionalne sigurnosti. Ne projiciramo bitne vojne prijetnje na treće zemlje ili bilo koga drugoga”, dodao je Hrenin.

“Mi smo miroljubiva država, ne prijetimo niti tražimo sukob ni s kime, no svoj ćemo barut držati suhim!”.

Putin i bjeloruski vođa Aleksandar Lukašenko prošle su godine najavili da će Rusija premjestiti dio svojeg taktičkog nuklearnog naoružanja u Bjelorusiji. Riječ je bojevim glavama namijenjenim tome da se koriste na bojištu za razliku od dalekometnog strateškog oružja koje služi uništavanju cijelih neprijateljskih gradova.

Neki zapadni analitičari vjeruju da su taktička nuklearna oružja postala važnija u planovima Moskve otkako je započeo rat u Ukrajini, gdje su njene snage sporo napredovale u prve dvije godine.

Korištenje takvog oružja bi u teoriji šokiralo zapad, a pritom ne bi nužno dovelo do nuklearnog rata iako bi rizik od eskalacije bio ogroman. Putin od prvog dana rata opetovano upozorava zapad na veličinu i snagu ruskog nuklearnog arsenala.

Rusija nije odmah pružila nikakve informacije o vježbama s Bjelorusijom, no Moskva je ranije najavila da će se održati.

Prva faza se odvila prošlog mjeseca u Astrahanskoj oblasti na jugu Rusije, prema geolokaciji koju je potvrdio Reuters, a uključivala je projektile Bodež (Kinžal) i Iskander.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je prošlog mjeseca reklo da se nada da će vježbe “ohladiti usijane glave u zapadnim glavnim gradovima” nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron natuknuo mogućnost slanja europskih vojnika da se protiv Moskve bore u Ukrajini, a britanski šef diplomacije David Cameron da Kijev ima pravo koristiti oružje koje mu je dao London da napada ciljeve unutar Rusije.

Komentirajte prvi

New Report

Close