Bill Gates: Potrebna nam je nova vrsta cjepiva

Autor: Poslovni.hr , 11. studeni 2021. u 14:54
Foto: Reuters

Gates je kazao kako je potpuno užasnut brojem smrtnih slučajeva i ekonomskom štetom nanesenom koronavirusom.

Potreban je globalni istraživački napor vrijedan nekoliko desetaka milijardi dolara kako bi se osiguralo da je svijet bolje pripremljen za sljedeću pandemiju, koja bi mogla biti daleko gora od Covida, upozorio je osnivač Microsofta Bill Gates u razgovoru za Policy Exchange.

– Znate, nismo imali cjepiva koja blokiraju prijenos. Dobili smo cjepiva koja vam pomažu u vašem zdravlju, ali su samo malo smanjila prijenos. Potreban nam je novi način izrade cjepiva, kazao je, prenosi The Guardian.

Gates je kazao kako je potpuno užasnut brojem smrtnih slučajeva i ekonomskom štetom nanesenom koronavirusom, prenosi Večernji list.

Kako je kazao, iako bi steroidni deksametazon i novi antivirusni lijek molnupiravir mogli pomoći, učinak terapije bio je ”mnogo manji nego što je trebao biti”. Gates je još 2014. godine upozoravao na svom Ted talku kako svijet nije spreman za iduću pandemiju.

– Trebat će milijarde dolara istraživanja i razvoja. Postoje epidemije koje su krenule prirodno, a postoje i epidemije uzrokovane bioterorizmom koje bi mogle biti puno gore od svega što smo dosad iskusili, kazao je tada.

– A ipak, napredak medicinske znanosti trebao bi nam dati alate koje bismo, znate, mogli učiniti dramatično boljim. Dakle, mislite da bi ovo bio prioritet. Sljedeće godine će se ta izdvajanja morati izvršiti, uključujući ovu globalnu radnu skupinu za pandemiju, govorio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close