Bihačka bolnica traži privatnog partnera

Autor: Poslovni dnevnik , 08. listopad 2019. u 21:59
Kantonalna bolnica nema dovoljno novca za ulaganje/Željko Lukunić/PIXSELL

Iz Unsko-sanskog kantona odlazi se u druge klinike na invazivnu kardiokirurgiju.

Nakon višemjesečnih priprema u novoizgrađenim operacijskim salama Kantonalne bolnice u Bihaću uz koje je osposobljeno i nekoliko pratećih odjela, ovih dana liječnici bi trebali obaviti prve zahvate, piše eKapija.

U sljedećem razdoblju uprava bolnice planira uspostaviti centre u kojima bi se razvijale usluge tercijarne razine zdravstvene zaštite poput invazivne kardiologije, jer se pacijenti s područja Unsko-sanskog kantona kojima je takav način liječenja nužan, trenutno liječe u drugim kliničkim centrima u BiH.

Kako ta ideja postoji odavno, te s obzirom na to da za provođenje takvog projekta bolnica nema dovoljno vlastitih sredstava, do investitora bi se moglo doći uspostavljanjem modela javno-privatnog partnerstva.

"Javna vlast je ta koja određuje ciljeve zajedničkih projekata vodeći pritom računa o javnom interesu i kvaliteti usluga, dok privatni partner zatvara financijsku konstrukciju, projektira i gradi projekte. U tom slučaju mi bi pokušali naći privatnog partnera spremnog na ulaganje u invazivnu kardiologiju, a s obzirom na to da bi se možda na sljedećoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona zastupnici trebali izjašnjavati o Zakonu o javno-privatnom partnerstvu, postoji velika vjerovatnost da bi uskoro mogli krenuti u realizaciju ovog projekta", rekao je Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću.

Komentirajte prvi

New Report

Close