BiH spremna za izvoz peradi i jaja u EU

Autor: Poslovni.hr , 21. listopad 2015. u 22:00
Foto: Slavko Midžor / Pixsell

Pozvani su nadležni organi Unije da dođu na pregled objekata koji proizvode meso peradi i jaja.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine već je pokrenulo aktivnosti na osiguranju izvoza mesa peradi i konzumnih jaja na tržište Europske unije, dakle i Hrvatske, pišu Nezavisne novine.

To je priopćeno iz ministarstva nakon što su peradari u BiH iskazali nezadovoljstvo ističući da se na tom pitanju ništa konkretno ne radi, a da su proizvođači spremni za izvoz, te da je problem na razini države, odnosno njenih nadležnih institucija.

Naime, iz ministarstva ističu i da su preko Ureda za veterinarstvo BiH pozvali nadležne organe Europske komisije da dođu na pregled objekata koji proizvode meso peradi i jaja. Prema njihovim riječima, 2012. godine je u kontrolnu inspekciju u BiH upućena delegacija Ureda za hranu i veterinarstvo Europske komisije (FVO), koja je pregledala objekte kandidirane za izvoz i dostavila preporuke za otklanjanje određenih nedostataka, koji su se najviše odnosili na nejasan sustav službenih kontrola i odobravanja.

“Na temelju tih preporuka nadležne institucije u BiH pripremile su akcijski plan, koji je odobren od FVO-a”, rekli su iz ministarstva. Kada je riječ o realizaciji plana, tvrde da uvjeti za određene proizvode nisu isti. Na primjer, uvjeti za izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa peradi su blaži i tu je mogućnost stjecanja izvoznog statusa bliža nego za izvoz konzumnih jaja.

Ministarstvo kaže i da su zakonodavne aktivnosti usklađenog s regulativom EU i da je realizacija akcijskog plana za izvoz mesa peradi i jaja prioritet. Ipak, konačnu riječ o odobravanju izvoza u EU dat će inspektori FVO-a.     

Komentirajte prvi

New Report

Close