BiH proizvodi osvajaju Perzijski zaljev

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2017. u 14:54
U Saudijsku Arabiju BiH najviše izvozi proizvode vojne industrija, a uvozi kemikalije i datule, Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Bosanskohercegovački suficit u trgovini sa arapskim zemljama oko 259 mil. kuna.

Bosna i Hercegovina je prošle godine sa zemljama Perzijskog zaljeva u vanjskotrgovinskoj razmjeni ostvarila suficit od 62,3 milijuna KM (oko 259 mil. kuna).

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore (STK), u Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Kuvajt, Katar, Bahrein i Oman BiH je izvezla robe ukupne vrijednosti 75,7 mil., dok je iz te regije uvezla 13,4 mil. KM, piše Blic.

U STK-u kažu da najznačajniju trgovinsku razmjenu BiH bilježi sa Saudijskom Arabijom – 49 mil. KM i sa UAE-om – 37 mil. KM. “Struktura izvoza u Saudijsku Arabiju ukazuje na vodeći udjel proizvoda vojne industrije. Zapaženo je i znatno povećanje izvoza nekih prehrambenih proizvoda, kao što su peciva, kolači, keksi i ostali pekarski proizvodi. Izvoz prehrambenih proizvoda sa 3,5 mil. KM u 2015. povećan na 6,3 mil. KM KM u 2016. godini.

U uvozu iz Saudijske Arabije prednjače kemijski proizvodi i datule”, kaže Tarik Kovač, iz Agencije za promociju izvoza BiH pri STK-u. U razmjeni s UAE-om BiH bilježi suficit od 14 mil. KM. U UAE najviše izvozi drvo i mirise, a uvozi aluminij i kavu.     

Komentirajte prvi

New Report

Close