BiH novac od nadzora letova

Autor: Poslovni dnevnik , 04. prosinac 2019. u 21:59
Do sada je BiH nadzirala samo promet ispod 10.000 metara/ Duško Marušić/PIXSELL

Državi 15 mil. eura godišnje jer sama kontrolira svoje nebo.

Bosna i Hercegovina od petka preuzima puni nadzor nad svojim zračnim prostorom i sama će kontrolirati cjelokupni promet zrakoplova iznad svog teritorija što se od 1996. obavljalo uz pomoć područnih kontrola leta u Zagrebu i Beogradu, potvrdila je u srijedu Agencija za pružanje usluga u zračnom prometu (BHANSA).

Bosanskohercegovački kontrolori leta nadzor će preuzeti od svojih kolega u Hrvatskoj i Srbiji u noći između 4. i 5. prosinca i od toga trenutka vodit će zrakoplove koji prelijeću teritorij BiH i na visinama iznad 10.000 metara odnosno u prostoru tzv. gornjeg neba.

Tek 2014. BiH je preuzela nadzor nad tzv. donjim nebom odnosno na visinama ispod 10.000 metara, a od sada će to činiti u cjelokupnom zračnom prostoru iznad svog teritorija.

BiH trenutačno ima 60 osposobljenih kontrolora leta. Kontrola zračnog prostora donosi i značajne prihode državi iznad koje lete zrakoplovi, a BiH je na važnom prometnom čvorištu.

Procjena je kako iznad BiH svakodnevno koridorima na visinama većim od 10.000 metara preleti oko 1600 zrakoplova, dok ih je na "donjem nebu" tek oko 200. Od naknada godišnje se za to prikupi oko 15 milijuna eura i najveći dio tog iznosa do sada je išao na račune kontrola leta u Zagrebu i Beogradu.

Od sada će taj novac ostajati u BiH. "U relativno kratkom vremenu stvorili smo preduvjete da sami u cijelosti nadziremo zračni promet iznad BiH", izjavio je Davorin Primorac, direktor BHANSA-e. 

Komentirajte prvi

New Report

Close