BiH: Dva HDZ-a zatražila od Budimira da podnese ostavku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. prosinac 2012. u 09:10
Predsjednik Federacije BiH Zivko Budimir. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

“Budimir ne poštuje ustav, niti parlamentarnu većinu. Ovakvom odlukom je posve jasno da će Federacija BiH biti u blokadi”

Vodeće hrvatske političke stranke u BiH ocijenile su kršenjem ustava odbijanje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da provede rekonstrukciju vlasti smjenom osam ministara, među kojima su i članovi njegove stranke HSP-a BiH, te su ga ponovno pozvali da podnese ostavku kako bi dva HDZ-a imenovali ministre iz reda Hrvata. Predsjednik FBiH Živko Budimir u četvrtak je odbio smijeniti osam ministara iz Stranke demokratske akcije, Hrvatske stranke prava BiH i Narodne Stranke Radom za boljitak nakon što je to od njega tražio premijer Nermin Nikšić proglašavajući se nenadležnim.

Glasnogovornik HDZ-a 1990. Veso Vegar rekao je za medije u Mostaru da Budimir treba pod hitno napustiti vlast. "Ignoriranjem nove parlamentarne većine Budimir će prouzročiti nesagledive političke, ekonomske i socijalne posljedice. Ja sam iskreno jedino očekivao da on danas podnese ostavku i napusti svoj ured", rekao je Vegar.

Predsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara ocijenio je da je Budimir prekršio ustavne odredbe blokadom rekonstrukcije izvršne vlasti. "Budimir ne poštuje ustav, niti parlamentarnu većinu. Ovakvom odlukom je posve jasno da će Federacija BiH biti u blokadi", rekao je Čavara.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir u četvrtak je odbacio zahtjev entitetskog premijera Nermina Nikšića za smjenu osam ministara u federalnoj vladi iz Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB), istaknuvši kako su pravosudna tijela ta koja trebaju utvrditi tko je u vladi kršio ustav i zakone te tko za to treba snositi odgovornost.

Ranije je SDP BiH raskinuo koaliciju sa SDA i odlučio uspostaviti vlast u Federaciji BiH i rekonstruirati vladu s dva HDZ-a i Savezom za bolju budućnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close