Biden neće putovati u Dubai na COP28, UN-ovu klimatsku konferenciju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2023. u 23:03
FOTO: REUTERS/Leah Millis

Američki predsjednik Joe Biden neće putovati u Dubai gdje krajem tjedna počinje UN-ova konferencija o klimi, objavila je Bijela kuća u priopćenju no tek treba objaviti službeni razlog.  

Niz svjetskih čelnika najavilo je dolazak na 28. Konferenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP28) koja će se održati od 30. studenog do 12. prosinca 2023. u Expo Cityju u Dubaiju.

Dnevnik The New York Times poziva se na visoke dužnosnike Bijele kuće koji kažu da je predsjednik Biden predan nastojanjima da se dogovori produljenje prekida vatre u Gazi kako bi se omogućilo oslobađanje izraelskih talaca koje je oteo palestinski islamistički pokret Hamnas.

Posebni američki izaslanik za klimu John Kerry, prvi čovjek Bidenove vlade za međunarodne pregovore o klimatskoj krizi, predstavljat će Sjedinjene Države u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje će se okupiti predstavnici iz dvjestotinjak zemalja.

Biden je sudjelovao na dva zadnja klimatska samita, u Škotskoj te Egiptu.

Ranije u studenome Biden je klimatsku krizu opisao kao “krajnju prijetnju čovječanstvu”.

Sudionici samita COP28 trebaju zadati nove ciljeve za korištenje obnovljivih energija.

Financijske procjene šteta i gubitaka također će dominirati samitom koji treba odgovoriti na pitanja je li svijet na pravom putu da kontrolira klimatsku krizu.

Komentirajte prvi

New Report

Close