Bezos i dalje najveći dioničar Amazona

Autor: Tomislav Pili , 07. travanj 2019. u 22:00
MacKenzie i Jeff Bezos/REUTERS

Nagodbom MacKenzie Bezos dobila 4% udjela u internetskom trgovcu.

Razriješena je dilema kako će izgledati dioničarska struktura Amazona nakon brakorazvodne parnice MacKenzie i Jeffa Bezosa.

Krajem prošloga tjedna par se dogovorio o raspodjeli imovine, a američkoj financijskoj javnosti najvažniji detalj jest da će MacKenzie Bezos dobiti četvrtinu dionica od 16 posto udjela koliko Jeff Bezos posjeduje u internetskom trgovcu.

Radi se o udjelu od četiri posto trenutno vrijednom 36 milijardi dolara što će MacKenzie učiniti trećom najbogatijom ženom svijeta.

Jeff Bezos zadržat će titulu najbogatijeg muškarca na svijetu te će i dalje biti najveći pojedinačni dioničar Amazona. Podsjetimo, investicijska javnost smatra Jeffa Bezosa ključnom osobom koja stoji iza meteorskog uspona kompanije osnovane 1994. godine kao internetska knjižara.

Američki mediji ističu kako je vrijednost udjela koji je dobila sada već bivša Bezosova supruga veća od 70 posto kompanija iz sastava indeksa S&P 500.

Nagodbom je MacKenzie Bezos odustala od potraživanja udjela u Blue Originu, kompaniji osnovanoj 2000. godine koja se bavi svemirskim letovima te u dnevnom listu Washington Post koji je Jeff Bezos kupio 2013. godine.

Analitičari ocjenjuju da nagodba sugerira kako će upravni odbor Amazona biti pošteđen od sukoba koji su u prošlosti u nekim kompanijama znali uslijediti nakon bračnog brodoloma vodećih ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close