Berlinu u pregovorima bitni auti, a Parizu poljoprivreda

Autor: Tomislav Pili , 19. veljača 2019. u 22:00
Ministar gospodarstva Peter Altmaier/REUTERS

Ministar Peter Altmaier smatra da se pregovori trebaju fokusirati na carine na industrijsku robu dok je Francuska nevoljka otvoriti tržište hrane.

Trgovinski pregovori između Europe i Amerike moraju se fokusirati na smanjenje carina na automobile i drugu  industrijsku robu ako žele uspjeti, izjavio je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier u utorak uoči susreta s francuskim mu kolegom.

On se u utorak u Berlinu sastao sa Brunom Le Mairom kako bi raspravili koliko daleko treba ići mandat Europske komisije u pregovorima sa SAD-om, prenosi Reuters. 

Osjetljiva tema
Ministri dva najveća europska gospodarstva raspravit će i koja područja moraju biti isključena iz pregovora. Francuska je, naime, nevoljka otvoriti svoje poljoprivredno tržište uvozu američkih proizvoda, a Altmaier u tome ne vidi problem. "Poljoprivreda je vrlo osjetljiva tema, stoga ne želimo o tome razgovarati u sadašnjoj situaciji", kazao je njemački ministar za radio Deutschlandfunk. No, Altmaiera mnogo više brinu carine na automobile.

Podsjetimo, prošloga vikenda američko ministarstvo trgovine poslalo je predsjedniku Donaldu Trumpu izvješće koje navodno otvara mogućnost povećanja carina na uvozne automobile do 25 posto zbog prijetnje nacionalnoj sigurnosti. Bijela kuća već se poslužila argumentom nacionalne sigurnosti prilikom podizanja carina na uvoz čelika i aluminija, ustvrdivši – između ostalog – da potkopavanje američke proizvodne baze smanjuje vojnu spremnost zemlje. Carine mogu biti uvedene u idućih 90 dana. 

Zastrašujuća mogućnost
Međutim, uvoz je 2017. činio nešto manje od polovine ukupno prodanih 17 milijuna automobila u SAD-u. Većina tada uvezenih automobila proizvedena je u Kanadi i Meksiku koji bi – kako se očekuje – trebali biti izuzeti od novih carinskih obveza. Njemački proizvođači prošle su godine u SAD izvezli 470.000 automobila, prema podacima udruge VDA.

Peter Altmaier je naglasio kako ne vjeruje u argument nacionalne sigurnosti. Prema njegovu mišljenju, Europa i Amerika trebale bi dogovoriti smanjenje carina na uvoz automobila na jednakoj razini, "idealno na nula posto". Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je ocijenila "zastrašujućom" mogućnost da se uvoz automobila iz Europe u izvješću označi kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD-a. Reagirao je i Bruxelles obećavši "brz i učinkovit" odgovor u slučaju uvođenja uvoznih carina.

Kina i Amerika

Počela nova runda
Nova runda trgovinskih pregovora SAD-a i Kine počela je u utorak u Washingtonu, priopćila je Bijela kuća. Sastanci na višoj razini održat će kasnije ovoga tjedna. Pregovori se fokusiraju na "postizanje potrebnih strukturnih promjena u Kini koje utječu na trgovinu između Kine i SAD-a", stoji u priopćenju. Dvije strane će također razgovarati i o mogućnosti da Kina počne kupovati značajne količine američke robe i usluga, dodaju iz Washingtona. Podsjetimo, prošlotjedni pregovori nisu donijeli opipljivi rezultat.

Komentirajte prvi

New Report

Close