Ostvaruju se upozorenja: Država će arapskom investitoru omogućiti nove površine na vrlo atraktivnom prostoru

Autor: Poslovni dnevnik , 13. kolovoz 2019. u 12:02
Foto: Srđan Ilić / Pixsell

Prema ugovoru ne zna se što će doista biti izgrađeno na prostoru predviđenom za naselje.

Za izgradnju naselja Beograd na vodi nadležni organi uskoro će donijeti odluku da se dio parkirališta Beogradskog sajma ustupi na korištenje gradu Beogradu kako bi projekt izgradnje luksuznog stambeno- poslovnog kompleksa neometano bio proveden, piše Danas.

Dobro obaviješteni izvor lista tvrdi da je kompanija Beograd na vodi, koja je kupila tvrtku Homeplus, već zauzela taj atraktivni prostor iako Beogradski sajam i dalje ima pravo njegovog korištenja jer odluka o ustupanju parkirališnog prostora još nije donijeta.  Dio parkirališta koji pripada Beogradskom sajmu, s oko 320 parkirnih mjesta ograđen je i istaknuto je obavještenje da taj dio nije u funkciji. U Beogradskom sajmu potvrđuju da će parkiralište biti ustupljeno Beogradu na vodi, ali kao razlog za zatvaranje navode sigurnosne razloge.

U srpskoj javnosti nagađa se da će površina koju će obuhvatati naselje Beograd na vodi, iza kojeg stoji kompanija Eagle Hills iz Abu Dhabija, biti znatno veća nego što je to objavljeno na početku realizacije projekta koji je od početka kritiziran kao protivan interesima građana i primjerenom urbanističkom izgledu glavnog grada Srbije.  Tvrdi se da je mnogo toga obećano, a malo toga urađeno, pa se postavlja pitanje čemu proširenja ako ni ono što je dosad urađeno nije iskorišteno u potpunosti.

Milan R. Kovačević, ekonomist, kaže da je od samog početka projekta upozoravao da je on štetan po interese grada i države. "Nadležni su investitoru dali niz povlastica za vrlo nejasan projekt, a ništa nije dobiveno kao protusluga za brojne subvencije.

Prema ugovoru ne zna se što će doista biti izgrađeno na prostoru predviđenom za naselje. Investitoru je dopušteno da mijenja urbanistička rješenja predviđena projektom tako da je nemoguće i pretpostaviti hoće li će se ovaj projekt dodatno širiti. Ono što je loše je i to što je investitoru dopušteno da besplatno koristi zemljište na kojem gradi, s mogućnošću, a to se već ostvaruje, da postane i vlasnik onog što je izgradio. To znači da investitor može graditi što želi i kako želi, kao i mijenjati planove i da za to ne snosi nikakvu odgovornost", kaže Kovačević, dodajući da je potpuno neodgovorno ako država investitoru omogući nove površine, a da zauzvrat ne dobije ništa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close