BAT u Vranju povećao proizvodnju za čak 40 posto

Autor: Poslovni.hr , 10. svibanj 2016. u 22:01
BAT je od dolaska na srpsko tržište u proračun Srbije uplatio više od milijardu eura, Foto: PD

U Srbiji otvorena nova proizvodna linija u tvornici duhana British American Tobaccoa vrijedna pet milijuna eura.

Nova proizvodna linija najvećeg britanskog investitora u Srbiji, kompanije British American Tobacco (BAT), jučer je otvorena u Vranju. U rad ju je pustio premijer Aleksandar Vučić, a otvaranjem pogona, vrijednog pet milijuna eura, kompanija BAT je za 40 posto povećala svoje kapacitete i postala proizvodno središte zemalja članica Cefta sporazuma.

Vučić se zahvalio kompaniji British American Tobacco što je proizvodni pogon preselila iz Hrvatske u Vranje, uz poruku da je Srbija najbolje mjesto za ulaganje.

“Srbija je najbolje mjesto i dobro ste izabrali. Kada to kažem, pošteno govorim i iz vašeg kuta, ovdje ćete više zaraditi”, rekao je Vučić i dodao da zahvaljujući novom pogonu i proizvodnji te kompanije država dobiva više od 100 milijuna eura godišnje u proračun.

Poručio je i da će država pojačati borbu protiv krijumčarenja duhana, objašnjavajući da nije zadovoljan onim što je država uradila za tu kompaniju i cjelokupnu duhansku industriju. Preme njegovim riječima, 2015. godine bila je više posvećena borbi protiv krijumčarenja cigareta.

“Morat ćemo tu borbu osnažiti, to mora biti stalna bitka, a ne borba koja će trajati mjesec, dva ili tri mjeseca. U najkraćem razdoblju očekujte bolje rezultate”, rekao je Vučić.
British American Tobacco je poslije uspješne privatizacije jedne od najuglednijih srpskih tvornica duhana postao jedan od najznačajnijih stranih investitora u Srbiji.

Za kompanija je od dolaska na srpsko tržište u proračun Srbije uplatila više od milijardu eura, dok je izravna investicija iznosila više od 200 milijuna eura, od čega je 120 milijuna eura uloženo u kupovinu i modernizaciju tvornice u Vranju.

Kompanija British American Tobacco osnovana je 1902. i vodeća je multinacionalna duhanska kompanija u svijetu s više od 200 brendova i prisutna je na gotovo svim tržištima, gdje zapošljava oko 58.000 radnika.
U 2015. BAT je prodao 663 milijarde cigareta proizvedenih u 44 tvornice, u 41 zemlji diljem svijeta.
Prošle godine ostvario je ukupan prihod od 41 milijarde funti, od čega je gotovo 30 milijardi funti uloženo u proračune brojnih država, dok operativna dobit kompanije iznosi 4,5 milijardi funti.

Komentirajte prvi

New Report

Close