Bankrot je za Rusiju simbolika dokle je dolara od plina i nafte

Autor: Ana Blašković , 27. lipanj 2022. u 22:00
Administracija američkog predsjednika Joea Bidena u svibnju je Moskvi blokirala plaćanja/Reuters

Dio imatelja ruskih obveznica u ponedjeljak je ostao bez isplate kupona nakon što je dan ranije istekao rok za plaćanje.

Rusija je na putu izglednog bankrota, prvog nakon niza desetljeća, pošto je dio imatelja obveznica u ponedjeljak ostao bez isplate kupona.

Dan ranije, u nedjelju, istekao je rok za isplatu, piše Financial Times. Riječ je o 100 milijuna dolara kamata na dvije vrijednosnice od kojih je jedna denominirana u dolarima, druga u eurima, koje su Rusiji stigle na naplatu 27. svibnja, uz 30 dana počeka.

Dok članice G7 zbog invazije na Ukrajinu najavljuju novu rundu zatezanja sankcija koje su efikasno odsjekle pristup financijskim tržištima, Rusija je suočena s poteškoćama u otplati 40 milijardi dolara vrijednih obveznica.

Kremlj uvjerava da nema razloga za bankrot Rusije već da je joj zbog sankcija nemoguće poslati novac ulagačima, optužujući Zapad da pokušava umjetno izazvati bankrot.

Nepremostiva prepreka
Pokušaj da izbjegne najgori bankrot od vremena boljševičke revolucije Rusiji bi mogla predstavljati nepremostivu prepreku odluka Ureda za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva financija (OFAC) koji je u svibnju Moskvi blokirao plaćanja.

“Od ožujka mislimo da je ruski bankrot neizbježan, pitanje je samo kada će se dogoditi. Potez OFAC-a nam je dao odgovor na to i pred nama je taj bankrot”, rekao je Reutersu čelnik odvjetničke tvrtke koja se bavi naplatom državnog duga Quinn Emanuel.

100

milijuna dolara kamata propustila je jučer isplatiti ruska vlada

Prema pisanju FT-a, formalni bankrot stvar je simbolike jer, iako ne može posuđivati na međunarodnim tržištima, Rusiji to nije ni nužno zahvaljujući izdašnim prihodima od izvoza nafte i plina. S druge strane, stigma bankrota vjerojatno će podići troškove zaduživanja u budućnosti.

Rusko ministarstvo financija objavilo je da je isplatilo domaće imatelje obveznica putem Nacionalnog depozitorija namirenja (NSD) u eurima i dolarima, napominjući da su svoje financijske obveze izvršili.

Reuters prenosi izjave tajvanskih ulagača da u ponedjeljak nisu primili dospjele kamate na ruski državni dug. Budući da u prospektima tih izdanja nisu detaljno navedeni vremenski rokovi, odvjetnici smatraju da je pravna situacija kompleksna te da Rusija može isplatiti ulagače do kraja idućeg radnog dana. Mnogima od njih, neisplata kupona u poslovnim knjigama automatski se evidentira kao ‘default’.

Ruski državni dug izdan je uz neobičajeno široku lepezu uvjeta, a rastuća neizvjesnost posebno vlada oko nedavno prodanih, posebice nakon što se Moskva suočila sa sankcijama nakon aneksije Krima te incidenta s trovanjem u Britaniji 2018. godine.

Donedavno nezamislivo
Dok je za pravne stručnjake još otvoren status Rusije, zemlja je na određeni način već u bankrotu. Odbor za derivative presudio je da se “kreditni slučaj” za neke vrijednosnice već dogodio što je posljedično povuklo plaćanja za neke od “credit default swapova”‘, odnosno instrumenata koje ulagači koriste za osiguranje od nenaplate duga. To je bio slučaju u travnju pošto Moskva nije isplatila 1,9 milijardi akumulirane kamate na ratu dospjelu ranije u tom mjesecu.

Scenarij ruskog bankrota prije 24. veljače bio je potpuno nezamisliv s obzirom na investicijski rejting, kao i rezerve strane valute na raspolaganju. Američki OFAC izdao je u ožujku dokument o privremenom odricanju, poznatom pod imenom “General licence 9A” kako bi Moskva nastavila isplaćivati investitore.

On je istekao 25. svibnja nakon što je Washington dodatno pojačao sankcije i što je posljedično onemogućilo primanje novca iz Rusije američkim investitorima i tvrtkama.

Predsjednik Vladmiri Putin potpisao je prošle srijede odluku o novim procedurama kojima je tamošnjoj Vladi dao deset dana da odabere banke koje je isplatiti ulagače u rublji signalizirajući da će smatrati obveze podmirene nakon plaćanja u ruskoj valuti.

Komentirajte prvi

New Report

Close