Banke bi mogle ubuduće biti obvezne pomoći u utvrđivanju euribora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. veljača 2013. u 17:11
Ilustracija

Banke bi mogle biti primorane pomoći pri utvrđivanju euribora prema nacrtu zakona koji se povjerenik EK za financijske usluge sprema predložiti.

Banke bi mogle biti primorane pomoći pri utvrđivanju euribora prema nacrtu zakona koji se povjerenik Europske komisije za financijske usluge sprema predložiti. "Komisija će predložiti nove zakone o referentnim kamatnim stopama u drugom tromjesečju 2013. radi dodatnog pojašnjenja okvira za referentne kamatne stope", kazao je u petak Michel Barnier.

U više od desetak banaka regulatori su pokrenuli istrage o mogućim manipulacijama međubankovnim kamatnim stopama euriborom i liborom koje služe za utvrđivanje cijene za 1.000 milijardi dolara vrijedne zajmove. Ovoga tjedna Royal Bank of Scotland (RBS) je kao treća banka u posljednjih osam mjeseci kažnjena globom zbog umiješanosti u skandal, nakon što je plaćanje kazne naloženo Barclaysu i UBS-u. Zbog navedenog skandala i neizvjesnosti oko izravne regulative referentnih kamatnih stopa iz odbora za utvrđivanje euribora povuklo se tri banaka, među kojima BayernLB, Rabobank i Raiffeisen.

"Sve banke koje razmišljaju o odlasku iz toga odbora moraju računati s time da bi im se moglo naložiti da se ponovno uključe u njegov rad", poručio je Barnier. Ujedno je kazao da je već zatražio od Europske agencije za banke i Europskog regulatora za vrijednosnice i tržišta da odredi koje bi banke trebale biti obvezne sudjelovati u utvrđivanju euribora. Po mišljenju Europske središnje banke (ECB), "za daljnju reprezentativnost tih kamatnih stopa, nužno je odgovarajuće sudjelovanje banaka u radu tih respektabilnih odbora".

Komentirajte prvi

New Report

Close