Autonomna vozila, 5G, VR i AR bit će tehnološki trendovi u 2020.

Autor: Saša Paparella , 02. siječanj 2020. u 22:00
Svoje projekte imaju i Facebook i Amazon /SHUTTERSTOCK

Facebookov Oculus VR otvara put sa svojim bežičnim naglavnim setom Quest, s kojim korisnik ne mora biti spojen na računalo.

Razvoj autonomnih vozila i 5G mobilnih mreža te virtualna (VR) i proširena stvarnost (AR), trendovi su koji bi mogli obilježiti 2020. na polju tehnologije, piše njemačka novinska agencija DPA.

Iako je 2020. trebala biti ta u kojoj će autonomni automobili početi prometovati po cestama, programeri sada priznaju da će za to trebati znatno više vremena. Glavni problem ostaje kako predvidjeti ponašanje drugih sudionika u prometu. Waymo, podružnica matične Googleove kompanije Alphabet, jedina je tvrtka koja trenutno provodi opsežna testiranja 'robotaksi' usluga.

Milijarde ulaganja 
Unatoč milijardama dolara ulaganja, tehnologija za koju korisnik mora nositi posebnu kacigu kako bi uronio u virtualnu stvarnost (VR) i dalje ostaje tržišna niša. Facebookova podružnica Oculus VR sa svojim je bežičnim naglavnim setom Quest, s kojim korisnik ne mora biti spojen na skupo osobno računalo, otvorila put razvoju VR-a. Oculus VR planira u ovoj godini napraviti još jedan korak naprijed – umjesto uobičajenog kontrolnog sustava za upravljanje, razvit će tehnologiju koja prati pokrete ruku. 

Lani su uvedene prve mreže super-brze bežične tehnologije pete generacije. Ova bi godina mogla biti prva u kojoj će 5G biti rasprostranjen širom svijeta. Proizvođač čipova Qualcomm, čija se tehnologija može naći u velikom broju pametnih mobitela, u 2020.  planira prodaju do 225 milijuna mobilnih uređaja s 5G tehnologijom. Pitanje je samo tko će se prvi usmjeriti 5G-u, industrija ili potrošači. U međuvremenu će se vjerojatno nastaviti polemika oko toga treba li kineskoj tehnološkoj kompaniji Huawei omogućiti da sudjeluje u razvoju 5G mreže u svijetu.

Širenje glasovnih asistenata
Tehnologija ambijentalnog računarstva, koja podrazumijeva interakciju s računalnima koja se nalaze u mnogim uređajima u korisničkom okruženju, nije nova, no tek uz širenje glasovnih asistenata i minimiziranje računalne tehnologije taj koncept postaje stvarnost.

Amazon je nedavno predstavio eksperimentalni prsten i set naočala, oba opremljena glasovnom asistenticom Alexa. Postoje i funkcije kojima se može pristupiti uz pomoć iPhonea koristeći pametni sat Apple Watch ili bežične Bluetooth slušalice Airpods.

Komentirajte prvi

New Report

Close