Automobili bez vozača izazvali prometni kaos, evo detalja

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2022. u 13:34
Foto: Unsplash

U kratko vrijeme zabilježena su najmanje 3 slučaja u kojima su Cruiseovi automobili blokirali promet na cestama tehnološke metropole.

Cruise je ove godine dobio dozvolu za korištenje svojih autonomnih automobila u San Franciscu te se već neko vrijeme njihovi automobili u kojima nema vozača voze ulicama tog grada. Iako u najvećem broju slučajeva s automobilima i tehnologijom nema problema, do sada ipak nije sve bilo u potpunosti savršeno, javlja Zimo.

Već se pisalo o prometnoj nesreći u kojima je jedan Cruiseov autonomni automobil sudjelovao u San Franciscu. Prema policijskom izvješću najveću krivnju za nesreću snosi drugi automobil, no Cruise je odmah nakon nesreće promijenio softver kako bi se slične situacije izbjegle i kako bi računalo bolje reagiralo.

Novi problemi za ovu kompaniju zabilježeni su u proteklih nekoliko dana. Srećom, ovog puta nije bilo riječi o prometnoj nesreći, no njihovi su automobili izazvali nekoliko zastoja i prometnih čepova.

Prema SF Gateu, u najmanje tri slučaja tijekom prošlog tjedna njihovi su automobili izazvali su gužve i prometni kaos, pri čemu su u jednom slučaju blokirali autobusnu traku tako da se autobus, ali i vozila iza nisu mogla kretati. Na automobilima su bila upaljena sva 4 žmigavca, a ljudi su se prilično iznenadili kada su shvatili da u njima nema vozača tako da s nikim nisu mogli popričati o problemu i zamoliti ih da uklone vozila.

Slična se situacija dogodila i na drugom dijelu San Francisca – autonomni automobil također je ušao u traku za autobuse i zamalo udario jedan bus pa je vozač morao reagirati, dok se u trećem slučaju Cruiseovo vozilo zaustavilo nasred ceste sa sva 4 upaljena žmigavca.

Glasnogovornik kompanije rekao je novinarima kako su njihova vozila imala “tehničkih izazova” te su postupili u skladu s procedurom u takvim slučajevima. Poslana je ekipa za pomoć koja je stigla u roku od 20 minuta. Naglasio je kako im je sigurnost najvažniji princip koji slijede te, ako se njihovi autonomni automobili nađu u situaciji za koju nisu sigurni da je mogu sigurno savladati, zaustavit će se, aktivirati žmigavce i obavijestiti ekipu za pomoć. Dodao i je i kako u svim spomenutim slučajevima nije bilo sudara, niti ozlijeđenih osoba.

Komentirajte prvi

New Report

Close