Autocesta Sarajevo – Beograd koštat će oko tri milijarde eura

Autor: Poslovni.hr , 26. veljača 2019. u 22:00
Milorad Dodik/Armin Durgut/PIXSELL

Trasa od Gradiške preko Doboja, Sarajeva, Višegrada i Niša put od Ljubljane do Soluna skratila bi za 200 kilometara, tvrdi M. Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u utorak je, nakon sastanka s nadležnim ministrima u BiH u vezi s ponudom Turske za izgradnju mreže autocesta u BiH, izjavio da je usuglašena jedinstvena trasa autoceste Beograd – Sarajevo koja će biti formalno predložena turskim vlastima. Dodik je rekao da će trasa biti formalno ucrtana u kartu BiH u narednim danima kako bi na Predsjedništvu BiH mogli to prihvatiti kao jedinstven prijedlog, nakon čega će biti upućen Turskoj na daljnje odlučivanje.

"Zahvaljujući naporima svih, usuglasili smo da ta trasa ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu. Dodao je da će se sve to uklopiti u ono šo se već radi u Republici Srpskoj. "Ovo je veliki investicijski  pothvat. Preliminarno se govori o tri milijarde eura, s nekoliko desetina tunela, mostova", naveo je Dodik.

Razvojna šansa
"Ako trasa od Gradiške preko Doboja dalje prema Sarajevu, Višegradu, Nišu i Srbiji bude stavljena u funkciju u profilu autoputa, put od Ljubljane do Soluna bio bi kraći za 200 kilometara i tu je ta razvojna šansa.  Države moraju praviti velike puteve jer njima  ljudi dolaze, a malim putevima odlaze. Zato moramo praviti autoceste", rekao je Dodik.

Sabrati sve ideje 
Dodik smatra da bi na ponudu koju Turska daje za izgradnju mreže autocesta u BiH trebalo odgovoriti tako što bi se sabrale sve ideje u BiH i predložile turskim investitorima koji su poslali signal da su spremni da financiraju i podrže takav projekt. 

Na marginama Ekonomskog foruma BiH 2019, koji se održava u Sarajevu, Dodik je rekao da u BiH, osim autocesta, postoje i energetski objekti. "Na forumu smo mogli čuti da su ključni izazovi budućnosti obrazovanje, energetika, ekologija i IT obrazovanje mladih ljudi. Moramo se usmjeriti prema tome i napraviti svatko na svome mjestu sve što može", rekao je Milorad Dodik.

Komentirajte prvi

New Report

Close