Austrijske tvrtke ukazale na novi kritični problem u nastajanju

Autor: Marija Brnić , 21. veljača 2024. u 09:43
Čak dva od tri ispitanika u anketi ističu zabrinutost zbog manjka kvalitetnih zaposlenika/SHUTTERSTOCK

Taj novi problem potisnuo je blago cijene sirovina na drugo mjesto po broju negativnih ocjena, no i dalje su značajan problem.

Dok su prošle godine troškovi sirovina bili u središtu pozornosti zbog skokovitih cijena energije, ove godine poduzetnicima prioritetna briga postaje nedostatak radnika, i to onih kvalificiranih.

U istraživanju Global Business Barometer (GBB), koje svake godine provodi Sektor za vanjsku trgovinu pri Austrijskoj gospodarskoj komori (AUSSENWIRTSCHAFT AUSTRIA), 13 tisuća austrijskih podružnica u 76 zemalja svijeta, među kojima i u Hrvatskoj, ukazalo je na novi kritični problem u nastajanju – pitanje dostupnosti kvalificiranih radnika i povezanih troškova.

Čak dva od tri ispitanika (68%) u anketi ističu zabrinutost zbog ovog problema, pri čemu vrlo lošim stanje već ocjenjuje 22 posto gospodarstvenika, dok tek za 5 posto problem dostupnih kvalificiranih radnika ne predstavlja problem.

13

tisuća austrijskih tvrtki diljem svijeta sudjelovalo je u anketi

Otporne i prilagodljive
Taj novi problem potisnuo je blago cijene sirovina na drugo mjesto po broju negativnih ocjena, no i dalje su značajan problem. Čak 64 posto stanje vidi lošim, a zadovoljno je svega 3 posto austrijskih tvrtki. Pristup kvalificiranim radnicima nadilazi, kako je vidljivo iz istraživanja, i njihove brige o troškovima rada i kupovnoj moći.

No, generalno, istraživanje, prvi put provedeno u suradnji s Institutom za međunarodno poslovanje na Bečkom ekonomskom sveučilištu, pokazuje i da unatoč brojnim neizvjesnostima i izazovima u proteklom razdoblju austrijske podružnice pokazuju otpornost i prilagodljivost.

Prije dvije godine je prevladavao optimizam zbog oporavka globalnog gospodarstva nakon pandemije Covida-19, a lani se pojavio negativan osjećaj zbog rusko-ukrajinskog rata i rastućih troškova energije. Sada ocjenjuju da njihovi izgledi ostaju stabilni.

Većina predviđa stabilan razvoj u ključnim poslovnim pokazateljima, a mnogi su optimističniji u pogledu budućih događanja u usporedbi s trenutnom situacijom, dok malo tvrtki očekuje pad prodaje, narudžbi, iskorištenosti kapaciteta ili broja zaposlenih.

U prošloj godini više od polovice poduzeća ostvarilo je značajan rast broja zaposlenika, a velika su očekivanja i za zadržavanje tog trenda u 2024., dok su godinu ranije u anketi oko ovog pitanja tvrtke bile oprezne.

Najmanje pomaka u EU

Najveće pozitivne pomake tvrtke su označile u Indiji (76%), a najmanje u EU i Srednjoistočnoj Europi (16, odnosno 18%).

Trećina očekuje pad
Kad je riječ o novim narudžbama, gotovo jedna od tri podružnice navela je kako se borila s padom, a s obzirom na neizvjesnu gospodarsku klimu, taj scenarij smatra mogućim i za ovu godinu.

Gleda li se po regijama, najveće pozitivne pomake austrijske tvrtke označile su u Indiji (76%), gdje i u narednom razdoblju predviđaju najveće pozitivne promjene (49%), dok na području EU i Srednjoistočne Europe, vide najmanje poboljšanja (16, odnosno 18%), te na toj razini predviđaju i unapređenje u narednom razdoblju.

Njemačka, najveće izvozno tržište Austrije, suočava se s tržišnim izazovima, dok pozitivne izglede u Srednjoistočnoj Europi daje Poljska. Generalno, 21 posto austrijskih tvrtki očekuje da će se za njihovo poslovanje u zemljama u kojima posluju u narednom razdoblju gospodarska klima i poslovne prilike poboljšati, 35 posto da će se pogoršati, a najveći dio njih, 44 post ne očekuje promjene.

Komentirajte prvi

New Report

Close