Izgubili bitku protiv pčelinjeg parazita

Autor: Poslovni dnevnik , 21. rujan 2023. u 10:16
Australija obustavlja mjere iskorjenjivanja parazita varoe koji ubija medonosne pčele/Reuters

Europske medonosne pčele oprašuju komercijalne kulture, uključujući badem, jabuku i avokado, i pčelari za proljetne cvatnje sele košnice kako bi pčele bile bliže nasadima i biljkama.

Australska vlada objavila je da obustavlja mjere iskorjenjivanja parazita varoe koji ubija medonosne pčele i usredotočit će se umjesto toga na kontrolu štete.

Odlukom je zaključen plan iskorjenjivanja grinje varroa destructor, koji je obuhvatio uništavanje više od 14.000 košnica u jugoistočnoj Australiji od lipnja 2022.

Savezna vlada priopćila je da je odluku u utorak donijela Nacionalna grupa za upravljanje (NMG), koja vodi program Varroa u cijeloj zemlji. U priopćenju od srijede vlada Novog Južnog Walesa navela je u ime NMG-a da se širenje parazita olakšalo nezakonito premještanje košnica, onemogućivši njegovo suzbijanje.

Europske medonosne pčele oprašuju komercijalne kulture, uključujući badem, jabuku i avokado, i pčelari za proljetne cvatnje sele košnice kako bi pčele bile bliže nasadima i biljkama. Širenje grinje moglo bi uništiti većinu gnijezda divljih europskih medonosnih pčela i košnica u uzgoju koje se nisu prilagodile varroi, smanjujući oprašivanje, upozorila je savezna vlada.

To bi moglo prouzročiti gubitak veći od 70 milijuna australskih dolara godišnje, dodali su. Varoa je crvenkastosmeđa grinja promjera jednog milimetra koja se pričvrsti na tijelo pčela radi hranjenja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close