AstraZeneca planira listanje dijela biznisa u Šangaju ili Hong Kongu

Autor: Marija Crnjak , 19. lipanj 2023. u 22:00
AstraZeneca očekuje da bi listiranje njezinih dionica osiguralo zaštitu od eventualnih političkih poteza Pekinga/REUTERS

Ideja odvajanja poslovanja pokušaj je kompanije da ublaži političke rizike.

Farmaceutska kompanija AstraZeneca planira odvojiti svoje poslovanje u Kini i uvrstiti ga u kotaciju hongkonške burze, kako bi ublažila rizik političke napetosti između Kine i SAD-a i njegovih saveznika.

O tome su navodno s bankama počeli razgovarati pred nekoliko mjeseci. Kinesko poslovanje bilo bi izdvojeno u zasebnu tvrtku, a proizvođač lijekova zadržao bi kontrolu nad poslovanjem, neslužbeno doznaje Financial Times.

U AstraZeneci očekuju da bi listiranje njezinih dionica na hongkonšku ili šangajsku burzu osiguralo zaštitu od eventualnih političkih poteza kineskih vlasti i istodobno otvorilo mogućnost kineske državne potpore za inovacije i ubrzanog postupka pribavljanja dozvola za lijekove razvijene u Kini.

Privlačna farmaceutskim tvrtkama

Kina je privlačna zbog sve starije populacije koja sve više pati od bolesti uzrokovanih pušenjem, zagađenjem i zapadnjačkom prehranom.

Bez ograničenja
To ne bi bilo prvi put da je farmaceutska grupacija tražila zasebno financiranje za svoje operacije u Kini. U 2017. godini AstraZeneca je s kineskim fondom osnovala zajedničku tvrtku za istraživanje i razvoj Dizal Pharmaceutical, koja je uvrštena na šangajsku burzu prije dvije godine.

AstraZeneca je najveća inozemna farmaceutska tvrtka u Kini po prodaji, koja je u prvom tromjesečju u toj zemlji iznosila 1,6 milijardi dolara. Kina je važnija za AstraZenecu nego za druge velike farmaceutske tvrtke, te proširuje svoje kinesko poslovanje s nedavnim odobrenjima za lijekove za rak i te jedan lijek za rijetku bolest.

Kina je privlačno tržište za farmaceutske tvrtke zbog velike i sve starije populacije, koja sve više pati od bolesti uzrokovanih pušenjem, zagađenjem i zapadnjačkom prehranom. Kineska vlada je ubrzala procese odobravanja inovativnih tretmana, pokušavajući potaknuti proizvođače lijekova da se prošire ponudu.

AstraZeneca je iskazala i interes za sklapanje poslova s kineskim biotehnološkim tvrtkama. Nakon povratka s turneje po zemlji, izvršni direktor Pascal Soriot rekao je u travnju da tvrtka “nema ograničenja” u kupnji kineskih tvrtki. Prošli je mjesec potpisao partnerstvo vrijedno do 600 milijuna dolara s tvrtkom LaNova Medicines sa sjedištem u Šangaju, za globalnu licencu za mogući lijek protiv raka.

1,6

milijardi dolara iznosila je prodaja AstraZenece u prvom kvartalu u Kini

Smanjeni rizici
Michel Demaré, predsjednik uprave za FT je prošlog mjeseca istaknuo da se svaka globalna tvrtka poput AstraZenece mora nositi s geopolitičkim rizikom te pokušati upravljati time bez previše uplitanja. Iako se o tome već nego vrijeme očito razmišlja, još uvijek je pitanje hoće li AZ razdvojiti svoje poslovanje u Kini, o čemu se vode rasprave i među upućenima u probleme ovog tržišta.

AstraZeneca, po tržišnoj vrijednosti od 183 milijarde funti, najveća je listirana tvrtka u UK, izdvojila bi poslovanje u Kini u zasebnu pravnu osobu, ali zadržala kontrolu nad poslovanjem. Ideja je na stolu već nekoliko godina iako je donedavno bila na pauzi zbog globalnog pada dionica biotehnoloških tvrtki.

Jedan viši bankar sa sjedištem u Aziji otkrio je kako se čini da je svaka multinacionalna kompanija s jakim poslovanjem u Kini razmišljala o sličnom potezu. Čak i ako je to samo opcija koja kompanijama daje fleksibilnost u budućnosti, slože se da o tome vrijedi razmisliti. Upućeni kažu da bi izlistavanje odvojene tvrtke u Hong Kongu ili Šangaju moglo zaštititi kompaniju od bilo kakvih poteza Kine da se obračuna sa stranim tvrtkama jer bi to bilo domaće kinesko poslovanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close