Zapošljavaju impresivan broj od čak 164.000 radnika, a unatoč krizi niti jedan nije dobio otkaz

Autor: Josipa Ban , 06. veljača 2023. u 12:49
Foto: Pixabay

Nije svima loše, Meta Marka Zuckerberga i dalje dobro posluje.

Apple, jedna od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija, zabilježila je tromjesečni pad prihoda prvi put u tri i pol godine.

Pad je posljedica, piše Financial Times, kašnjenja u isporuci iPhonea koji se proizvode u Kini, tijekom božićnih praznika. Do kašnjenja je došlo zbog poremećaja u lancu opskrbe uslijed drastičnog širenja pandemije koronavirusa u Kini.

Također, Apple je imao problema s radnicima koji su zbog izbijanja krize odbijali dolaziti na posao. U konačnici, dijelili su im se i bonovi za povratak u tvornicu, no posljedice su se ipak odrazile na poslovanje.

Oporavak iPhonea, ali…
Pad je prihoda, upozoravaju iz FT, posljedica Appleove ovisnosti o proizvodnji u Kini. On je iznosio 5,5 posto u odnosu na isti period lani. Procjenjivalo se da će iznositi 121,1 milijardu dolara, no Apple je posljednji kvartal završio s prihodima od 117,2 milijarde.

Neto prihodi koji su iznosili 30 milijardi dolara, također su niži, 13,4 posto. Tim Cook, izvršni direktor Applea, najavio je da će pad vjerojatno biti nastavljen i u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani. Doduše, u međuvremenu su, rekao je Cook, problemi u proizvodnji i dostavi iPhonea, koje su imali u blagdansko doba krajem prošle godine, napokon riješeni.

To bi trebalo doprinijeti boljoj i većoj prodaji ovog popularnog mobitela, no pad u poslovnim rezultatima uzrokovat će ostali Appleovi segmenti, posebno oni koji se odnose na računala. Sve to utjecat će na nastavak lošijih rezultata i na početku ove godine.

”Očekujemo da će prihodi u prvom kvartalu ove godine biti slični onima u posljednjem prošle”, rekao je Cook najavljujući da će pad prodaje Macova i iPada vjerojatno biti dvoznamenkasti. Uzrok je dobro poznat. Gospodarsko usporavanje dovodi do smanjenje potrošnje na tehnološke novotarije čija je prodaja buknula u vrijeme korona krize, no sada pada.

Pad prihoda pak automatski se odrazio na cijenu Appleove dionice, koja je izgubila na vrijednosti za nešto više od tri posto. Da tehnološki sektor ulazi u turbulentno razdoblje govore i najave poslovnih rezultata druge dvije velike kompanije – Amazona i Alphabeta.

Usporavanje internetske trgovine smanjit će stope rasta Amazona u posljednjem kvartalu 2022. Istovremeno, očekivani su prihodi Alphabeta niži. Tome najviše doprinosi pad prihoda od oglasa, što je situacija koju kompanija bilježi tek drugi put u svojoj povijesti.

FT objašnjava da je pad tih prihoda rezultata jačanja dolara kao i vrlo visokog rasta u 2021., što je teško nastaviti. Jedina kompanija koja je uspjela izbjeći scenariji pada i usporavanja je Meta, Marka Zuckerberga.

Bez otkaza, molim
Međutim, unatoč lošijim poslovnim rezultatima i očekivanjima u ovoj godini Apple je jedna od rijetkih tehnoloških kompanija koja nije dijelila niti najavljuje davanje otkaza ili rezanje troškova. Zapošljavaju impresivan broj od čak 164.000 radnika.

U nedavnom intervjuu Financial Timesu Luca Maestri, direktor financija Applea, rekao je da se povećao broj uređaja u upotrebi koje su proizveli, i to s 1,8 milijardi na više od dvije milijarde u samo godinu dana.

”Riječ je o dvostruko većem broju aktivnih Apple uređaja u samo sedam godina”, istaknuo je dodavši da bi bez problema u lancima nabave s kojima su se suočili krajem prošle godine prodaja iPhonea rasla.

Također, iz kompanije su prije tri mjeseca upozorili da bi jak dolar mogao “odrezati” do deset posto prihoda, odnosno približno 12 milijardi dolara. U konačnici, utjecaj dolara na prihode iznosio je osam posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close