Apple smanjuje proizvodnju u Kini, seli tvornicu svojeg popularnog proizvoda u Indiju

Autor: Ana Blašković , 19. ožujak 2023. u 08:27
Apple želi povećati udio proizvodnje u Indiji na 25%, no problem ostaje niža kvaliteta/SHUTTERSTOCK

Tajvanski Foxconn, jedan od ključnih dobavljača, ulaže 200 milijuna dolara u novi pogon.

Apple proširuje suradnju s tajvanskim Foxconnom, jednim svojih od ključnim dobavljača, na proizvodnju AirPods bežičnih slušalica.

Oboružan novim ugovorom, Foxconn, koji u prosjeku sastavi oko 70 posto svih iPhone mobilnih telefona, planira izgraditi tvornicu u Indiji u koju će uložiti više od 200 milijuna dolara, piše Reuters.

Zahtjev za gradnju tvornice u Indiji postavio je Apple jer je za američku kompaniju to korak u smjeru dodatne diverzifikacije proizvodnje izvan Kine u kojoj bežične slušalice trenutno proizvodi niz tamošnjih dobavljača.

70

posto svih proizvedenih iPhone mobitela sastavi tajvanski Foxconn

Niže marže
Tvornica bi se trebala graditi u indijskoj državi Telangana, no još uvijek nije jasno kolika je visina ugovorenog posla. Neslužbeno je Reutersu rečeno da je Foxconn zbog nižih marži interno debatirao isplativost proizvodnje bežičnih slušalica, no prevagu je donijelo jačanje angažmana s Appleom s računicom da je tako veća vjerojatnost za nove poslove u budućnosti.

Podružnica Foxconn Interconnect Technology planira početak izgradnje u drugoj polovici godine, star proizvodnje krajem 2024. Nakon objave vijesti dionice Foxconnove podružnice porasle su oko 9 posto, dok su dionice matične tvrtke u plusu 0,5 posto.

Službene potvrde tajvanskog proizvođača, kao ni Applea, zasad nema. Apple i dobavljači premještaju proizvodnju iz Kine u okolnostima sve većih napetosti na relaciji Washington Peking, ali i nakon što su lani ograničenja zbog Covida 19 prekinula proizvodnju iPhonea u Kini.

Foxconn je u srijedu rekao da će povećati ulaganja izvan Kine kako bi zadovoljio potražnju kupaca i smanjio ovisnost o Kini za proizvodnju. No, selidba proizvodnje je velik i nimalo jednostavan zalogaj koji u praksi otežava niz problema s logistikom, carinama i infrastrukturom.

Prema pisanju FT-a, u tvornici kućišta u južnoj Indiji koja je u vlasništvu konglomerata Tata grupe, tek 50 posto komponenti iz proizvodne linije bili su dovoljno dobri za slanje Foxconnu što ne zadovoljava Appleov standard “nula defekata”.

Američka korporacija započela je sa sastavljanjem iPhonea u Indiji 2017. u suradnji s Wistronom i kasnije Foxconnom. Indija pak, želi povećati angažman lokalnih proizvođača. Prošlog mjeseca indijski ministar trgovine rekao je da Apple želi povećati udio proizvodnje u Indiji s trenutnih pet do sedam posto na oko 25 posto.

Upitan prihod u milijardama
U ovom trenu nije jasno hoće li i na koji način izgradnja tvornice u Indiji utjecati na trenutne dobavljače AirPodsa. Nije odmah bilo jasno ni hoće li Foxconnov plan proizvodnje utjecati na trenutne dobavljače AirPodsa, uključujući Luxshare Precision Industry.

Još jedan dobavljač Goertek, u studenom prošle godine rekao je da je inozemni klijent od njega zatražio obustavu radova na sklapanju pametnog akustičnog proizvoda, na što su analitičari tada zaključili da je riječ o bežičnim slušalicama AirPods Pro 2. Obustava bi utjecala na prihode u vrijednosti oko 3,3 milijarde juana, 480 milijuna dolara. I Goertek je ostao nedostupan za komentar.

Komentirajte prvi

New Report

Close