Dva ljuta tehnološka rivala iz Silicijske doline vode ogorčenu bitku: Nude i do 180.000 dolara bonusa radnicima

Autor: Lucija Špiljak , 30. prosinac 2021. u 13:40
Vrijednost dionica Applea tijekom ove godine porasla je 36 posto, pa kompanija vrijedi 3 bilijuna dolara/Reuters

Obje tvrtke rivali su kada je riječ o pametnim proizvodima i proširenoj i virtualnoj stvarnosti, a usto u sljedeće dvije godine obje planiraju velika izdanja hardvera.

U Silicijskoj dolini traje “rat” između tehnoloških rivala Applea i Mete nakon što je u posljednjih mjeseci Meta zaposlila oko 100 Appleovih inženjera, na što im Apple nije ostao dužan.

Kako bi zadržali zaposlenike, informatički div Apple pokrenuo je program nagrađivanja u sklopu kojeg nekima od svojih inženjera izdaju značajne bonuse u obliku dionica kroz razdoblje od četiri godine. One bi trebale poslužiti kao poticaj inženjerima da ostanu u Appleu. Tako bi se, kako Bloomberg piše, izbjegli novi slučajevi prebjega u Metu.

Iznenađeni inženjeri
Inženjeri su iznenađeni dobivenim bonusima čiji se iznosi kreću od 50.000 do čak 180.000 dolara. Većina je dobila iznose od 80.000, 100.000 ili 120.000 dolara u dionicama. Menadžeri u Appleu tvrde kako je riječ o nagradi za vrhunske rezultate, ne spominjući pritom Metu kao prijetnju. Iz Appleove uprave zasad nema komentara na ove tvrdnje.

Obje tvrtke rivali su kada je riječ o pametnim proizvodima i proširenoj i virtualnoj stvarnosti, a usto u sljedeće dvije godine obje planiraju velika izdanja hardvera. Ovakve isplate inače nisu dio uobičajenih Appleovih paketa nagrađivanja zaposlenika koji uključuju uz osnovnu plaću i bonuse u dionicama i gotovini.

Apple ponekad dodjeljuje dodatne novčane bonuse zaposlenicima, ali veličina najnovijih subvencija za dionice bila je, kako tvrdi Bloombergov izvor, netipična i očigledno tempirana.

Dionice je dobilo između 10 i 20 posto inženjera, stoga je ovaj program nagrađivanja razljutio one inženjere koji nisu dobili dionice i koji vjeruju da je proces odabira proizvoljan. Vrijednost nekih bonusa bila je jednaka godišnjoj potpori za dionice koja se daje nekim inženjerima-menadžerima.

Njihova će se vrijednost povećati ako cijena dionica Applea nastavi rasti tempom kao ove godine. Naime, vrijednost dionica je tijekom 2021. porasla za 36 posto, što je podiglo tržišnu kapitalizaciju kompanije na gotovo tri bilijuna dolara.

U međuvremenu Meta ne gubi vrijeme, već “lovi” talente iz Appleovih odjela za proširenu stvarnost, umjetnu inteligenciju, softver i hardver. Div društvenih medija, koji upravlja Facebookom, Instagramom i WhatsAppom, krenuo je sa značajnim povećanjem plaća jer se želi preusmjeriti na hardver i takozvani metaverzum.

Uznemirujuća vijest
Odljev talenata pogodio je i druga područja u Appleu, uključujući njihov tim za autonomne automobile. Istovremeno je zaposlenike Applea nedavno uznemirila i vijest o povratku u urede, zbog čega su neki inženjeri odlučili dati otkaz s obzirom na to da sve više ljudi danas, uslijed pandemije, preferira rad od doma ili barem fleksibilniji način rada.

U Appleu smatraju da nedostaje osobnih odnosa koji su se pomalo zagubili u pandemiji, stoga su objavili da očekuju od korporativnih zaposlenika rad iz ureda najmanje tri dana tjedno, a od hardverskih inženjera četiri ili pet dana u tjednu.

U tom dijelu Meta i druge tehnološke tvrtke provode fleksibilniju politiku rada od kuće. Međutim, Apple je ovaj mjesec ipak objavio da će radnici vjerojatno ostati raditi od kuće u budućnosti.

Nakon što su ukinuli rok za povratak u urede, najavili su da će izdati bonus od 1000 dolara svim zaposlenicima u maloprodaji i tehničkoj podršci kako bi mogli kupiti kućnu opremu i kako bi im zahvalili za sav trud u pandemijskom razdoblju.

Komentirajte prvi

New Report

Close