Aplikacije i iPad mijenjaju medicinu

Autor: The New York Times , 21. listopad 2012. u 22:00
Svi specijalizanti interne medicine na Sveučilištu u Chicagu i Sveučilištu Johns Hopkins dobili su iPade

Stariji liječnici boje se nestanka tradicije izravne skrbi.

Zahvaljujući sve većem broju elektroničkih uređaja i dostupnosti informacija na internetu, liječnici su dobili novu generaciju alata za dijagnosticiranje simptoma i liječenje pacijenata, kojima se služe u prikupljanju i razmjeni podataka te razvijanju novog odnosa liječnika i pacijenta.

No pritom se stvorio i generacijski jaz. Naime, stariji liječnici dive se te čak i zavide mlađim kolegama na lakoći kojom rukuju novom tehnologijom, no brine ih mogući gubitak ljudskih odnosa, koji su temelj liječničke prakse. "Ako se počnu služiti aplikacijom, liječnici neće nužno biti bolji ili brižniji", kaže Paul Tang, voditelj odjela za inovacije i tehnologiju u Medicinskoj zakladi Palo Alto u Kaliforniji. "Moramo naučiti koristiti se tehnologijom da postanemo bolji i humaniji profesionalci." U Medicinskom centru Sveučilišta u Kaliforniji Alvin Rajkomar jedan je od pripadnika nove generacije liječnika koji se rado koriste elektroničkim uređajima. Svaki klinički podatak pohranjuje u aplikaciju Evernote, koja služi kao elektronička datoteka. "Evernote mi je poput drugog mozga", kaže. "Danas na svojem iPhoneu imam knjižicu personaliziranih i indeksiranih kliničkih bisera koji su mi uvijek pri ruci." Uz klinički kalkulator MedCalc Rajkomar na telefonu ima i ePocrates, aplikaciju pomoću koje pretražuje doziranje i interakciju lijekova, te Qx Calculate, pomoću koje stvara rizične profile svojih pacijenata.

Najdraži mu je iskorak tehnologije elektronički stetoskop, koji pojačava zvuk srca te guši okolnu buku. No ne koristi se tehnologijom bez razmišljanja. Kad je shvatio da se elektronički karton predugo učitava na iPadu, vratio se unošenju bilježaka ručno na papiru, no isprobava pisanje rukom na Samsungovu mini tabletu. Svjestan je mana računalnih kartona, naročito ako se rukovodi idejom da je "problem X, a rješenje Y", koje potiče prepisivački pristup u svakodnevnom vođenju bilježaka. Iako su učinkoviti, moglo bi doći do robotiziranog vođenja kartona bez obzira na to kako se pacijent osjeća. Tablet računala povezana s elektroničkim kartonima sve su češća pojava među specijalizantima medicine u Sjedinjenim Američkim Državama. Svi specijalizanti interne medicine na Sveučilištu u Chicagu i Sveučilištu Johns Hopkins u Baltimoreu dobili su iPade, a studenti medicine na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji dobili su kupone za kupnju iPada.

Istraživanje Sveučilišta u Chicagu objavljeno ove godine u časopisu Archives of Internal Medicine pokazalo je da su specijalizanti koji su imali iPad unosili aktivnosti u bržem roku, a većina specijalizanata izjavila je da im je iPad povećao radnu učinkovitost. U Medicinskom centru Sveučilišta u Kaliforniji neki se liječnici koriste iPadima, a mnogi se koriste jednim od računala na kotačima. U ambulanti udaljenoj sedam kilometara od bolnice radi liječnik primarne skrbi Paul Heineken, cijenjena ličnost među specijalizantima Medicinskog centra, koji ponekad s opravdanim ciljem od njih traži da učine nešto što im se čini staromodno. "Kažem im da im prvi refleks treba biti pogledati pacijenta, a ne računalo", kaže Heineken. A potom vježbenicima kaže da na kraju svakoga radnog dana priđu pacijentovu krevetu. "Kažem im da ne sjednu za računalo, već da sjednu kraj pacijenta i da ga poslušaju. I da ne smiju djelovati kao da se žure." Jedan je razlog za to, kako kaže Heineken, preporuke za liječenje prilagoditi prioritetima pacijenata.

"Bilo koja teška klinička odluka bit će lakša nakon razgovora s pacijentom", kaže. Heineken u svojem svakodnevnom radu dijeli slične lekcije, što znači da kroči uzvodno bujici tehnologije. Tijekom karijere dočekao je dolazak CT-a, ultrazvuka, magnetske rezonancije te nebrojenih novih laboratorijskih testova. Gledao je kako njegovi kolege okreću leđa pacijentima i muče se s novim računalnim sustavima ili na brzinu obrade pacijente, a zaboravljaju temeljno oruđe – oči i uši. Rajkomar sluša Heinekenove savjet tako što pomno promatra pacijenta dok tipka. Tijekom razgovora s pacijentom razvija se i Rajkomarova interakcija s računalom. Laboratorijski rezultati? Pojave se na ekranu za tren. Popis prošlih i trenutnih lijekova i doza? Eto ga! No Rajkomar zna kad treba odložiti računalo. Tijekom posjeta kad mu je pacijent povjerio da mu supruga pije njegove lijekove protiv boli, Rajkomar je ustao i otišao do ljekarnika posavjetovati se kako da se to spriječi.

Katie Hafner

Komentirajte prvi

New Report

Close