Europski ‘grad grijeha’ više nije isti, a ideja gradonačelnice mogla bi ga zauvijek promijeniti

Autor: Tomislav Pili , 12. rujan 2021. u 09:45
Prije pandemije Amsterdam su godišnje posjećivali milijuni turista iz Europe i svijeta/SHUTTERSTOCK

I dalje su na snazi restrikcije za ulazak strancima iz država s višim brojem zaraženih, a odredbe o obaveznom testiranju i višednevnoj samoizolaciji odbijaju dobar dio potencijalnih posjetitelja.

Amsterdamske prodavaonice marihuane – popularni coffee shopovi – teško su preživjele zaključavanje tijekom pandemije, a sada ih muči što se dobar dio nekadašnjih turista nije vratio.

Amsterdam je godinama privlačio milijune turista godišnje iz Europe i svijeta. Dok je dio njih dolazio zbog arhitekture, slikovitih kanala i obilaska muzeja, za dio posjetitelja glavni je motiv bio uživanje u marihuani i seks industriji u bordelima “četvrti crvenih svjetiljki”.

‘Grad grijeha’ nije isti

Međutim, europski “grad grijeha” više nije isti nakon udara pandemije koronavirusa te posljedičnog oštrog pada broja posjetitelja, piše CNBC. Iako dobar dio stanovnika nizozemskog grada nema ništa protiv što se više ne sudaraju s gomilama turista, poduzetnici koji žive od turizma, poput vlasnika coffee shopova, nisu tako sretni.

K tome, pribojavaju se da bi vlasti uskoro mogle dodatno ograničiti dolazak stranih posjetitelja. Iako je ovogodišnja sezona nesumnjivo bolja u odnosu na lanjsku, to je i dalje vrlo loše u usporedbi s prijašnjim godinama, kaže Ben, vlasnik jednog coffee shopa. “Jedino su se uistinu vratili Francuzi, Francuzi i Nijemci, ne toliko Englezi i Talijani”, dodaje Ben.

Nizozemski turizam još je daleko od predpandemijskih razina. U drugom tromjesečju ove godine promet u hotelijerstvu i ugostiteljstvu bio je 52 posto viši nego u istom lanjskom razdoblju. Unatoč rastu, promet je i dalje 35 posto niži u odnosu na drugi kvartal 2019. godine, prema kolovoškim podacima nizozemskog statističkog ureda.

Mike, menadžer tvrtke Green House koja upravlja s nekoliko coffee shopova u gradu, kaže da su lokali u središtu grada opet puni, ali to je i dalje lošija posjećenost nego ranije.

52

posto rasta prometa bilježilo je hotelijerstvo i ugostiteljstvo u drugom tromjesečju

Dodaje kako su se coffee shopovi prilagodili novim epidemiološkim pravilima, poput većeg razmaka među stolovima i otvaranja vanjskih terasa. Mike kaže kako su coffee shopovi “jako propatili” tijekom epidemioloških zaključavanja posljednjih 18 mjeseci.

Kada je počeo prvi val u proljeće 2020., vlasti su naložile zatvaranje i coffee shopova. Međutim, ubrzo su promijenili odluku pribojavajući se da će se trgovina marihuanom preseliti na ulicu i među ilegalne preprodavače.

Podsjetimo, trgovinu marihuanom nizozemske vlasti toleriraju samo u coffee shopovima pod strogo određenim uvjetima, dok je preprodaja na ulici i dalje nezakonita. Iako su mogli ostati otvoreni, coffee shopovima je radno vrijeme značajno skraćeno.

K tome, zabrane putovanja srezale su broj stranih posjetitelja sve do ovoga ljeta kada je Nizozemska dopustila ulazak strancima iz više zemalja. No i dalje su na snazi restrikcije za ulazak strancima iz država s višim brojem zaraženih, a odredbe o obaveznom testiranju i višednevnoj samoizolaciji odbijaju dobar dio potencijalnih posjetitelja.

Osim coffee shopova koje uglavnom posjećuju mlađi turisti te posjetitelja De Wallena – glavne “četvrti crvenih svjetiljki” – Amsterdam nudi mnoštvo drugih turističkih atrakcija. To uviđaju i lokalni političari pokušavajući “umiti” imidž grada kao party destinacije i tako privući više turista koje više zanimaju kulturne znamenitosti Amsterdama.

Gradonačelnica Femke Halsema otišla je korak dalje prijedlogom da četvrt crvenih svjetiljki i coffee shopovi budu zabranjeni stranim turistima.

Namjenski ‘erotski centar’

Halsemin je prijedlog da se bordeli iz središta grada presele u namjenski građeni “erotski centar” na rubu grada. Vlasnici coffee shopova, sasvim jasno, uopće nisu impresionirani gradonačelničinim prijedlogom o zabrani ulaska strancima.

“To bi bio pucanj u vlastitu nogu, to uopće nije dobra ideja”, kaže Ben iz Barney’s Coffee Shopa. “Time će izgubiti polovicu posjetitelja koje je Amsterdam imao u posljednjih 20 godina. Ne radi se samo o coffee shopovima, već i o hotelima, restoranima, svima”, dodaje Ben. Mike iz Green Housea dodaje kako je takav prijedlog “smiješan” i dovest će do golemog pada turizma.

“Mislim da je naglasak na posjetiteljima coffee shopova pogrešan jer je svatko tko dođe u Amsterdan zainteresiran vidjeti coffee shopove, ponekad samo kako bi popio kavu. Ako posjetite neke od naših coffee shopova, nećete vidjeti samo mlade pijane Engleze. Ustvari, većina posjetitelja koji puše marihuanu uopće ne pije alkohol”, pojašnjava Mike.

Slično razmišlja i dio stanovnika Amsterdama. Iako je mnogima jako drago što grad više nije tako zagušen turistima, prijedlog zabrane strancima da posjećuju coffee shopove za mnoge je neprihvatljiv.

“Ionako će kupiti marihuanu od ilegalnih preprodavača”, kaže jedna stanovnica Amsterdama dodajući da bi zabrana strancima djelovala diskriminatorno.

Komentirajte prvi

New Report

Close