Amerika korak bliže većem oporezivanju bogatijih i kompanija

Autor: Poslovni dnevnik , 19. rujan 2021. u 10:05
Foto: REUTERS

Prema planu, povećala bi se stopa poreza na kapitalnu dobit s 20 na 25 posto za Amerikance s oporezivim prihodom iznad 400.000 dolara i dodao prirez od 3 posto na prihode veće od 5 milijuna dolara.

Ključni odbor Zastupničkog doma Kongresa SAD-a prihvatio je u srijedu prijedloge zakona o povećanju poreza za kompanije i bogate kako bi se pomoglo u financiranju proračunskog plana predsjednika Joea Bidena vrijednog 3,5 bilijuna dolara.

Odbor Zastupničkog doma koji je zadužen za razmatranje proračuna, a u kojemu zastupnici demokrata imaju većinu, odobrio je većinom glasova dijelove prijedloga proračunskih zakona koji se odnose na poreze.

To uključuje podizanje najviše stope poreza na dohodak s 37 na 39,6 posto i najveće stope poreza na dobit kompanija s 21 na 26,5 posto. Prema planu, povećala bi se stopa poreza na kapitalnu dobit s 20 na 25 posto za Amerikance s oporezivim prihodom iznad 400.000 dolara i dodao prirez od 3 posto na prihode veće od 5 milijuna dolara.

Mišljenje odbora predstavlja preporuku čelnicima Zastupničkog doma i Senata dok će u idućim tjednima raditi na konačnim verzijama zakona o porezima i potrošnji.

Demokrati, koji imaju za cilj usvojiti zakon bez podrške republikanskih zastupnika, ne mogu si dopustiti gubitak više od tri glasa u Zastupničkom domu i nijedan glas u Senatu.

Povećanje poreza očekivani je prijedlog, s obzirom da su za vrijeme koronakrize administarcije prethodnog predsjednika Donalda Trumpa i sadašnjeg Joea Bidena odobrile goleme fiskalne poticaje kako bi se pomoglo građanima u prevladavanju krize i potaknuo oporavak gospodarstva.

Skorašnje veće oporezivanje bogatijih građana nije uznemirilo američku burzu. Dow Jones ojačao je 0,68 posto, na 34.814 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,85 posto, na 4480 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close