Američkog ministra financija slabi dolar uopće ne brine

Autor: Tomislav Pili , 25. siječanj 2018. u 22:00
Ministar financija SAD-a Steven Mnuchin/REUTERS

U dugom roku vjerujemo u snagu dolara – izjavio je u četvrtak Steven Mnuchin ublaživši tako izjavu od srijede koja je srušila tečaj.

Pitanje tečaja dolara dominiralo je u četvrtak na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) koji se održava još danas u mondenom švicarskom skijalištu Davosu.

Američki ministar financija Steven Mnuchin kazao je na panelu koji je moderirao CNBC kako ga kratkoročna slabost dolara ne brine. "U dugom roku, vjerujemo u snagu dolara", izjavio je Mnuchin. Time je donekle ublažio, odnosno izmijenio izjavu od srijede koja je izazvala reakciju na valutnom tržištu izazvavši najveći dnevni pad dolara u 10 mjeseci, dodatno oslabivši tečaj američke valute na najnižu razinu u tri godine.

Naime, Mnuchin je u srijedu sugerirao kako bi slabiji dolar bio dobar za američku ekonomiju što se protumačilo kao odmak od politike prethodne tri administracije koje su podržavale snažniji dolar. Iako je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders kasnije pokušala ublažiti Mnuchinove tvrdnje, šefica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde zatražila od Mnuchina da točno pojasni što je rekao. Američki rizničar u četvrtak je potcrtao i neke pozitivne stvari od slabijeg dolara, poput "izravnavanja" pojedinih trgovinskih neravnoteža. Što se tiče protekcionizma, Mnuchin je kazao kako SAD "želi više, a ne manje trgovine".

"Rekao bih da je SAD najotvorenije tržište na svijetu. Ali želimo pravednu trgovinu, obostranu trgovinu", dodao je Mnuchin. Kazao je i da je u srijedu imao "produktivne razgovore" s kineskim dužnosnicima  oko neravnoteža u trgovini izmeđue te dvije zemlje. Christine Lagarde, također sudionica CNBC-ova panela, rekla je kako svaka mjera koja ograničava trgovinu naštetit će rastu.

"Međunarodna trgovina trenutno je glavni motor globalnog rasta i zato će svaka mjera ograničavanja trgovine biti zabrinjavajuća", istaknula je Lagarde. Pohvale Trumpovoj poreznoj reformi uputio je Jes Staley, prvi čovjek britanske banke Barclays kazavši kako je SAD postao pozitivni primjer u svijetu za poreznu konkurentnost. "Sada je pitanje kako će ostatak svijeta na to odgovoriti", kazao je Staley.  

Stigao Trump

'Amerika opet zarađuje'
Poletjevši iz zračne baze Andrews u predgrađu Washingtona, Donald Trump doputovao je u četvrtak u Davos na Svjetski gospodarski forum gdje se svjetska elita pita hoće li joj se nepredvidljivi američki predsjednik dodvoravati ili će pokušavati nametati svoju agendu "Amerika prvo". "Uskoro ću doputovati u Davos kako bih ispričao svijetu koliko je Amerika prekrasna i kako joj dobro ide. Naše se gospodarstvo odljepljuje i sa svim što radim može biti samo bolje. Naša zemlja konačno ponovno zarađuje!", napisao je Trump u tvitu prije puta.

Komentirajte prvi

New Report

Close