Američki zapovjednik: ‘Ukrajinska kriza je samo zagrijavanje, ono veliko tek dolazi’

Autor: Poslovni.hr , 05. studeni 2022. u 13:57
Foto: Daniel Löb/DPA

Admiral Charles A. Richard iz Strateškog zapovjedništva SAD-a izdao je otvoreno upozorenje rekavši da je kineska nuklearna prijetnja “ne tako dalek problem”.

Jedan od najviših američkih vojnih zapovjednika, koji nadzire američki program nuklearnog naoružanja, pozvao je Sjedinjene Države da unaprijede svoje obrambene sposobnosti. Upozorio je da Kina razvija nuklearno oružje brže od SAD-a i dodao: “Ono veliko dolazi”. Admiral Charles A. Richard iz Strateškog zapovjedništva SAD-a izdao je otvoreno upozorenje rekavši da je kineska nuklearna prijetnja “ne tako dalek problem”, navodi Daily Mail.

– Dok procjenjujem našu razinu odvraćanja od Kine, brod polako tone. Polako tone, ali tone – istaknuo je pa naveo kako vojska sporo reagira te je u opasnosti da je izmanevriraju njezini protivnici. Dodao je da je zemlji potrebno vratiti dinamiku i duh moći iz 50-ih i 60-ih godina, prenosi Večernji list.

– Ova ukrajinska kriza u kojoj se trenutno nalazimo, ovo je samo zagrijavanje. Ono veliko tek dolazi i neće proći dugo prije nego što ćemo biti testirani na načine na koje dugo vremena nismo bili testirani – ustvrdio je Richard.

Pentagon ga je opisao kao “odgovornog za globalno zapovijedanje i kontrolu američkih strateških snaga za postizanje odlučujućih ciljeva nacionalne sigurnosti”. Kao takav, njegov je posao davanje preporuka predsjedniku i ministru obrane o vojnom kapacitetu potrebnom za očuvanje sigurnosti SAD-a i ispunjavanje njegovih strateških ciljeva. Richard je rekao da je sadašnje razmišljanje zastarjelo, a da je “zveckanje” nuklearnim oružjem ruskog predsjednika Vladimira Putina pokazalo da je vrijeme za hitnu ponovnu procjenu.

– Moramo učiniti neke brze, temeljne promjene u načinu na koji pristupamo obrani ove nacije – tvrdi. Rekao je da američki suparnici, poput Kine, čine dramatične korake u vojnim inovacijama što predstavlja prijetnju SAD-u.

Kao svijetlu točku istaknuo je američke podmorske sposobnosti, s američkom podmorničkom flotom. Napomenuo je i da je prije 60 godina američka vojska bila agilnija, snalažljivija i inovativnija.

– Nekada smo znali kako se brzo kretati, ali izgubili smo umijeće toga – ustvrdio je

Komentirajte prvi

New Report

Close