Američke tvrtke oglasile uzbunu zbog rasta plaća te cijena sirovina i prijevoza

Autor: Tomislav Pili , 29. ožujak 2021. u 22:00
Korporativni sektor još ne zna je li rast troškova samo prolazna pojava/Pixabay

Ekonomisti smatraju da će, s obzirom na očekivani rast BDP-a od 6,5 posto, očito doći do neravnoteže ponude i potražnje, a time i rasta cijena.

Strahovanja financijaša sa Wall Streeta o dolasku inflacije poprimaju konkretniji oblik s obzirom da niz američkih kompanija upozorava na značajni porast troškova poslovanja.

Kako prenosi Financial Times, industrijski div 3M istaknuo je rastuće troškove prijevoza robe dok maloprodajni lanac Walmart muči zagušenost američkih luka. Proizvođača mobilnih kućica Legacy Homes te proizvođača robe široke potrošnje Williams-Sonoma brine porast troškova rada.

Mattel, proizvođač čuvene lutke Barbie, ima problema sa sve skupljom plastikom, posebno nakon nedavnog ledenog vala u Teksasu koji je zaustavio petrokemijske tvornice.

Alarmantno stanje

“Troškovi rastu svugdje. Za nas je to alarmatno i veliki problem”, ističe Ted Doheny, izvršni direktor tvrtke Sealed Air. Ova prva naznaka inflacije – uz činjenicu da je dobar dio kompanija iz sastava indeksa S&P 500 objavio kako na rast troška poslovanja odgovara povećanjem svojih cijena – potaknuo je polemiku među investitorima kako ubrzava oporavak američkog gospodarstva.

“U kompanijama smatraju da je to prolazna pojava ili se bar nadaju da je prolazna. Nitko ustvari ne zna što mu je činiti”, ističe Peter van Dooijiveert, direktor tvrtke Man Solutions. Burza, ali i središnja banka, očekuju da će inflacija ubrzati ove godine s obzirom na ubrizgane goleme proračunske poticaje u gospodarstvo i buđenje potražnje nakon više od godinu dana epidemioloških ograničenja.

Jedno od tržišnih mjerila inflatornih očekivanja – stopa 10-godišnjeg poslovanja na “pozitivnoj nuli” – prošlog tjedna popela se na 2,36 posto, najvišu razinu od 2013. godine. Dužnosnici Feda također su nedavno povećali svoje prognoze za ovogodišnju inflaciju. Jedan od Fedovih omiljenih pokazatelja – indeks troškova temeljne osobne potrošnje – do kraja godine trebao bi dosegnuti 2,2 posto.

2,2

posto mogla bi ove godine iznositi stopa inflacije u SAD-u, očekuje središnja banka Fed

Sada iznosi 1,4 posto, a još prije tri mjeseca u Fedu su smatrali da će taj pokazatelj kraj godine dočekati na 1,8 posto. Međutim, središnja banka očekuje da će rast američkog BDP-a ove godine iznositi 6,5 posto. Banka Goldman Sachs očekuje još viši ekonomski rast, od 7 posto.

“Kad imate ovako snažan ekonomski rast kakav nije zabilježen jako dugo, očito je da će biti neravnoteže između ponude i potražnje i određenog rasta inflacije”, pojašnjava Raheel Siddiqui, globalni makroekonomski analitičar Neuberger Bermana.

Cijene aluminija, bakra, nafte i drveta posljednjih su mjeseci skočile, a neke sirovine trguju se po povijesno najvišim cijenama. Američke cijene nafte kreću se oko 60 dolara za barel, a cijena polietilena, ključne sirovine u proizvodnji plastike, porasla je 20 posto između četvrtog tromjesečja i sredine ožujka.

Međutim, zabrinjavajuće je što američki proizvođači računaju na dodatno poskupljenje sirovina u idućih šest mjeseci, pokazuju rezultati istraživanja regionalnih podružnica Feda. “Gotova svaka sirovina koju kupujemo je poskupjela”, kaže Curtis Drew Hodgson, suosnivač Legacy Homesa.

Nervoza na burzi

Hodgson kaže kako im se povisio i trošak radne snage jer tvrtka plaća 1 dolar povrh uobičajene satnice svima koji dođu na posao s obzirom da još uvijek traje pandemija koronavirusa. Američko financijsko tržište već je tjednima nervozno zbog mogućeg povećanja inflacije jer bi to smanjilo vrijednost budućih novčanih tokova kompanija, ali i državnih obveznica.

20

posto porasla je cijena polietilena, ključne sirovine u proizvodnji plastike, između 4. kvartala i sredine ožujka

Tako je prinos na 10-godišnju američku obveznicu ovog mjeseca dosegnuo čak 1,7 posto, što je najviša razina u posljednjih 14 mjeseci. Istovremeno, pod najvećim su pritiskom tehnološke kompanije, pa je burzovni indeks Nasdaq pao 6 posto u odnosu na rekordnu vrijednost dosegnutu u veljači.

Predsjednik Feda Jay Powell za sada daje do znanja kako središnja banka ne smatra da će trenutno povećanje cijena prerasti u trajniji trend. Međutim, Kathryn Kaminski, analitičarka AlphaSimplexa smatra kako u ovom trenutku nije potpuno jasno je li povećanje cijena prolazna pojava ili označava trajniji rast stope inflacije.

“Za tu ocjenu treba vremena, ali već je sada situacija zabrinjavajuća”, kaže Kaminski.

Komentirajte prvi

New Report

Close