Američka kompanija planira proizvoditi električne automobile u Saudijskoj Arabiji

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2023. u 19:08
FOTO: REUTERS/Phil Noble

Američki proizvođač električnih vozila Lucid objavio je da je u saudijskoj Džedi otvorio prvu međunarodnu tvornicu, prema sporazumu o elektrifikaciji vodećeg izvoznika nafte u svijetu.

Lucid je plan o gradnji tvornice u Džedi objavio prošle godine, rekavši da je Saudijska Arabija potpisala ugovor o kupnji do 100.000 njegovih vozila kroz razdoblje od 10 godina.

Rijad je usvojio ambiciozan plan koji bi trebao ublažiti dominaciju naftnog sektora u gospodarstvu, povjerivši realizaciju državnom stabilizacijskom fondu, Lucidovom najvećem dioničaru.

Fond je vlasnik nešto više od 60 posto udjela u američkoj kompaniji. Dionice su kupili u svibnju, u ponudi za probrane ulagače, izdvojivši za transakciju 1,8 milijardi dolara.

Lucidov pogon AMP-2 u King Abdullah Economic Cityju sastavljat će luksuznu električnu limuzinu Lucid Air, uz početni godišnji proizvodni kapacitet od 5000 automobila.

U kasnijim fazama tvornica će povećati godišnju proizvodnju na 155.000 vozila. Lucid trenutno proizvodi automobile u pogonu u američkoj saveznoj državi Arizoni.

Novi pogon signalizira saudijski ulazak u proizvodnju električnih automobila u kojoj trenutno dominiraju kineske i američke kompanije.

Lani kraljevstvo je javnosti predstavilo prvu marku električnih vozila Ceer i najavilo šest milijardi dolara ulaganja u kompleks tvornica koje će proizvoditi čelične ploče i metale za električne baterije.

Proizvodnju u Saudijskoj Arabiji navodno razmatra i Tesla, napominje Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close