Amazon ‘puše 
za vrat’ Appleu

Autor: Tomislav Pili , 19. srpanj 2018. u 22:00
Foto: Reuters

Trgovac vrijedi 900 milijardi dolara.

Amazon je u srijedu prvi puta u svojoj 21-godišnjoj burzovnoj povijesti prešao vrijednost od 900 milijardi dolara i time ozbiljno zaprijetio statusu Applea kao najvrednije kompanije. Nakon objave da je tijekom trodnevne ljetne rasprodaje ostvaren promet od 100 milijuna dolara, dionica tog internetskog trgovca uspela se sve do 1858,88 dolara čime je kompanija dosegla tržišnu kapitalizaciju od 902 milijarde dolara. Kraj trgovanja ipak je dočekala na nešto nižoj razini od 1842,92 dolara. Samo tijekom ove godine dionica je poskupila 57 posto, a od uvrštenja 1997. godine na tehnološkoj burzi Nasdaq eksplodirala je nevjerojatnih 123.000 posto.

Ulagaču koji je te godine sudjelovao u inicijalnoj javnoj ponudi i kupio jednu dionicu po početnoj cijeni od 18 dolara njegovo ulaganje danas – nakon čak tri cijepanja dionica tijekom 90-ih – vrijedi 22.200 dolara. Na burzovnom planu radi se o velikom uspjehu kompanije koju je Jeff Bezos osnovao 1994. u garaži kako bi prodavao knjige putem interneta, a koja se nakon preživljavanja pucanja dot.com balona pretvorila u najžešćeg konkurenta velikim maloprodajnim lancima. Amazon se sada po vrijednosti našao vrlo blizu Appleu čija je dionica ove godine na burzi ojačala 12 posto, pa kompanija vrijedi 935 milijardi dolara.

Reuters napominje kako se izračun temelji na broju uvrštenih dionica kako je navedeno u financijskim izvješćima te dvije kompanije za prvo tromjesečje. Podsjetimo, Amazon je u veljači smijenio Microsoft na drugom mjestu ljestvice najvrednijih kompanija. Alphabet je kasnije smijenio sofvreskog diva i sa trećeg mjesta. Apple drži prvu poziciju još od 2011. godine kada je smijenio naftnog diva ExxonMobil.

Komentirajte prvi

New Report

Close