Amazon i Apple u Italiji kažnjeni za sputavanje

Autor: Marija Crnjak , 23. studeni 2021. u 22:00
Foto: Reuters

Dvije kompanije uredile su ugovorima iz 2018. da samo određeni trgovci smiju na Amazonu prodavati Apple i Beats, čime su prekršeni propisi EU-a i ograničena je konkurencija u cijenama.

Talijanski regulator izrekao je u utorak novčane kazne američkim tehnološkim divovima Appleu i Amazonu, tvrdeći da su selekcijom prodavača na digitalnoj platformi ograničavali konkurenciju u cijenama nekih Appleovih proizvoda.

Dvije kompanije uredile su ugovorima iz 2018. da samo određeni trgovci smiju na Amazonu prodavati Apple i Beats, čime su prekršeni propisi EU-a i ograničena je konkurencija u cijenama, utvrdio je talijanski regulator.

Amazon treba platiti 68,7 milijuna eura, a Apple 134,5 milijuna eura kazne, te obje kompanije moraju ukinuti ograničenja i omogućiti svim prodavačima izvornih Appleovih proizvoda da ih prodaju na Amazon.it. U Appleu naglašavaju da nisu prekršili propise o ravnopravnom tržišnom natjecanju.

”Kako bi bili sigurni da naši klijenti kupuju izvorne proizvode, surađujemo s našim partnerima-prodavačima i angažirali smo timove stručnjaka širom svijeta koji surađuju s policijom, carinom i trgovcima, kako bi se prodavali samo autentični Appleovi proizvodi”, tvrde u Appleu. Amazon pak smatra kaznu nesrazmjernom i neopravdanom.

“Odbacujemo sugestiju da Amazon ima koristi od isključivanja prodavača iz trgovine, jer se naš poslovni model temelji na njihovom uspjehu.

Zahvaljujući sporazumu, klijenti u Italiji mogu naći najnovije proizvode Apple i Beats i na raspolaganju im je katalog s više od dvostruko više proizvoda, boljim cijenama i bržom isporukom”, tvrde u Amazonu.

Komentirajte prvi

New Report

Close