Nastavi li rasti ovim tempom, bit će prva kompanija u povijesti koja će probiti čarobnu granicu od bilijun dolara

Autor: Tomislav Pili , 22. ožujak 2018. u 08:07
FOTO: Reuters

U posljednjih godinu dana Amazon je na burzi skočio 81 posto dok lider Apple bilježi rast od 25 posto.

Internetski trgovac Amazon postao je u utorak druga najvrednija kompanija na svijetu uvrštena na burzu ostavivši iza sebe Alphabet.

Ako mu dionica nastavi rasti takvim tempom, čarobnu granicu od bilijun dolara Amazon će kao prva kompanija u povijesti prijeći u kolovozu. Dionica je u utorak ojačala 2,7 posto na 1586 dolara, pa se tržišna vrijednost Amazona uspela na 762 milijarde dolara.

Miljenik burze
Istovremeno je dionica Alphabeta, krovne tehnološke kompanije u čijem je sastavu Google, pala 0,4 posto  uslijed zabrinutosti ulagača oko afere sa zloupotrebom podataka o 50 milijuna Facebookovih korisnika i mogućih posljedica na tehnološke kompanije. Podsjetimo, Google i Facebook dominiraju internetskim oglašavanjem. Time je vrijednost Alphabeta smanjena na 762 milijarde dolara, što je Amazonu omogućilo da ga prvi put u povijesti pretekne.

Proboj Amazona na drugu poziciju, odmah iza Applea, potvrđuje uvjerenje Wall Streeta u nastavak snažnog rasta prihoda u segmentima internetske prodaje i računalstva u oblaku, ali i ulasku u nove poslovne niše. Da je Amazon trenutno "miljenik investitora" potvrđuje i skok cijene dionice od 81 posto u posljednjih godinu dana.

Procjena analitičara
Apple je i dalje najvrednija kompanija na svijetu s tržišnom kapitalizacijom od 889 milijardi dolara. Iako je dosadašnje kretanje cijene dionice nezahvalan indikator budućnosti, ako Amazon nastavi rasti takvim tempom na burzi, krajem kolovoza njegova će vrijednost dosegnuti bilijun dolara. Apple je u posljednjih godinu dana ojačao 25 posto, pa bi mu za dostizanje te granice trebalo oko mjesec dana više od Amazona. Međutim, analitičari u anketi Thomson Reutersa u prosjeku očekuju da će vrijednost Amazona krajem godine iznositi 823 milijarde, Alphabeta 914 milijardi, a Applea 989 milijardi dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close