Alstom i Siemens pod istragom zbog davanja mita

Autor: Poslovni dnevnik , 24. lipanj 2020. u 21:59
Foto: GettyImages

Istraga obuhvaća i talijansku podružnicu francuske grupe Alstom Ferroviariju i domaće kompanije Engineering Informatica, CEIT, Gl.L.C Impianti i C.T.F. Impianti.

Talijanske vlasti pokrenule su istragu protiv nekoliko kompanija zbog sumnje u korupciju, a pod lupom istražitelja našla se i podružnica njemačkog inženjerskog diva Siemensa.

Siemens Mobility jedna je od nekoliko tvrtki koje su navodno podmitile zaposlenike milanskog gradskog prijevozničkog poduzeća ATM kako bi namjestili javne natječaje za održavanje i proširenje mreže podzemne željeznice u Milanu, izjavio je državni tužitelj Francesco Greco.

Istraga obuhvaća i talijansku podružnicu francuske grupe Alstom Ferroviariju i domaće kompanije Engineering Informatica, CEIT, Gl.L.C Impianti i C.T.F. Impianti.

Namještanje natječaja organizirao je zaposlenik ATM-a, kojem je zauzvrat od listopada 2018. do srpnja 2019. isplaćeno ili mu je obećano ukupno više od 125.000 eura, rekao je Greco. Zaposlenik ATM-a uhićen je s još 12 osoba, uključujući i „menadžere i izvršne direktore“ tvrtki koje su navodno sudjelovale u podmićivanju.

125

tisuća eura mita dobio je zaposlenik milanske prijevozničke tvrtke za namještanje natječaja

Sve su tvrtke pod istragom i zatražena je pretraga njihovih ureda i oduzimanje materijala, dodao je, ne ulazeći u detalje dodao je talijanski tužitelj.

„Potvrđujemo da su talijanska pravosudna tijela pretražila urede tvrtke Siemens Mobility u Milanu. U potpunosti surađujemo s vlastima“, potvrdila je glasnogovornica.

Dodala je da „Siemens ima nultu toleranciju prema korupciji, kršenju načela poštene konkurencije i drugim oblicima kršenja zakona“.

Iz ATM-a su priopćili da nisu znali za eventualne kriminalne radnje svojih zaposlenika, obvezujući se također na potpunu suradnju s istražiteljima, potvrdila je glasnogovornica kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close