Alstom i Bombardier dogovorili spajanje

Autor: Tomislav Pili , 18. veljača 2020. u 21:59
Zemljopisno komplementarni/REUTERS

Prihodi dviju kompanija dosezat će 17 milijardi dolara, pokazuju procjene.

Francuski Alstom dogovorio je preuzimanje poslovanja sa željezničkim vozilima kanadskog Bombardiera za 6,7 milijardi dolara.

Time će nastati drugi svjetski proizvođač lokomotiva i vagona po veličini, nakon kineskog CRRC-a. Procjenjuje se da bi zajednički prihodi Alstoma i Bombardiera u tom poslovanju dosezali 17 milijardi dolara.

Francuska je kompanija priopćila kako je ovaj dvojac zemljopisno komplementaran, dodavši kako je Bombardierova prisutnost u Europi snažnija u sjevernim zemljama te da će kanadska kompanija doprinijeti u ekspertizi vlakova na jednoj tračnici, kao i u željezničkim uslugama.

Izvršni direktor Henri Poupart-Lafarge izjavio je kako regulatorna pitanja ne vidi kao veliki problem. “Ako i postoje neki problemi, bit će ih lakše riješiti nego one sa Siemensom”, izjavio je Poupart-Lafarge.

Podsjetimo, Europska komisija lani je blokirala prijedlog spajanja Alstoma i Siemensa. Procjene na koje se pozivaju sindikati tvrde da će Alstom zadobiti između 40 i 60 posto udjela na europskom tržištu regionalnih vlakova, dobrano iznad Siemensovih 10 do 20 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close